Жените с 14% по-ниски заплати

Дамите в света имат само три четвърти от правата на мъжете

Страната ни сред първите по равнопоставеност на половете

Жените в България получават с 14% по-ниски заплати от мъжете за една и съща длъжност. Това показва докладът на Световната банка “Жени, бизнес и законодателство 2019”, който беше представен първо на форум в София. По отношение на неравенството в заплащането България е над средното ниво в Европа, където процентът е 15 - 20%. Дори в Швеция жените получават с 5% по-малко от мъжете, посочи главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Данни за разликата във възнагражденията изнесе и омбудсманът Мая Манолова. “За 2016 г. средната работна заплата за мъжете е 1054 лв., а за жените 842 лв. – чувствителна разлика. И още - над 42% от жените в България получават минимална пенсия в размер на 200 лв., т.е. половината жени живеят с минимална пенсия”, посочи омбудсманът.

Според Кристалина Георгиева характерно за България е, че все повече жени работят в сектори, които са предимно мъжки. “Например над 26% от работещите в сектора на Информационните технологии са жени, като средният процент за Европа е 16”, коментира Георгиева.

И подчерта, че световната икономика днес е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените по света все още не са напълно равни с мъжете. Това аз го наричам един от най-скъпите решими проблеми, с които човечеството се сблъсква, заяви изпълнителният директор на Световната банка.

Докладът посочва още, че през последните 10 години са се извършили реформи в 131 държави, но днес все още средностатистическата жена в света има само три четвърти от правата на мъжа, като най-назад е Близкият Изток, където жената има по-малко от половината от правата на мъжа. България обаче е в сред първите 30 страни по равнопоставеност на жените.

Световната банка не случайно избра София за втория си глобален център за изнесени услуги на организацията, напомни Кристалина Георгиева. Проектът беше в него да работят около 150 човека, но вече се предвижда тук да бъдат изнесени и други отдели и числеността на персонала ще надхвърли 450 човека, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, който поздрави дамите по време на форума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика