Животът и смъртта на анаболния звяр Рич Пиана

Екстремният бодибилдър имаше всичко, но го пропиля заради още повече маса

Фитнес индустрията все още не може да се възстанови от шока, който произведе трагичната смърт на Рич Пиана в края на август. На 46 години една от най-известните и противоречиви фигури в бодибилдинг света издъхна след няколко дни в кома, причинена от падане. А самото падане е било вследствие на инфаркт.

Смъртта на Пиана разтърси фитнес индустрията, но в неговата гибел няма нищо истински изненадващо. Той се превърна в символ на екстремния бодибилдинг с откровенията си за десетилетия на тежка злоупотреба с анаболни стероиди и всякакви други субстанции, предназначени да продуцират натрупването на мечтаната мускулна маса. Пиана бе богат и успешен бизнесмен с имение във Флорида, дузина луксозни коли и милиони последователи, но пропиля всичко в стремежа си да бъде най-мускулестия монстър под слънцето. Като една от причините да не успее да излезе от комата се изтъква извънредно уголеменото му сърце, стигнало до хипертрофия след години на постоянно приемане на препарати.

Внушителното мускулесто чудовище Рич Пиана изплува от киберпространството като една от най- доминиращите и противоречиви фигури в бодибилдинг индустрията преди няколко години. Масивният Пиана бе определян като олицетворение на желанието за избутване на допустимите граници за развита фитнес физика.

От една страна той получаваше кредит на обществено доверие като най-честния билдър в бизнеса, който открито говори за всички субстанции - легални и нелегални – които взима, за да поддържа нечовешката си мускулатура.

От друга страна мистър Пиана бе критикуван заради потенциалното негативно влияние, което неговите съвети може да имат върху лесно впечатляващите се младежи, които бяха голяма част от неговата солидна аудитория.

Пиана буквално бе болен на тема маса и притежаваше всички характеристики на психичното разстройство бигорексия, при което пациентите - предимно мъже - никога не са доволни от размера на своите мускули и постоянно се стремят да трупат колкото се може повече маса.

Медицинският проблем бе маркетингов ъгъл а Пиана – той не отричаше своята болест, нито се опитваше да се излекува. Напротив, Рич обожествяваше мечтата за маса извън нормата. Неговата философия сливаше идеята за изграждане на екстремна мускулатура с постиганего на висок социален статус.

Рич притежавшеа луксозни имоти в Лос Анджелис и Маями, просторни гаражи с първокласни автомобили и говореше за пари със същата страст, която влагаше в приказките за бицепсово сгъване с щанга. Пиана инвестираше в стоковата борса, участваше в реклами и продаваше собствени продукти.

Миналата година Рич Пиана започна и завърши програма за драстично качване на маса - 15 килограма чисти мускули за 4 месеца. Той документира цялата кампания. На финала на програмата Пиана тренираше по няколко часа и се хранеше до 12 пъти дневно, а ненормалният списък със стероиди, които приемаше всеки ден също бе достъпен за всеки да го прочете и да се изуми.

Пиана казваше: “Ако искаш да си голям и успешен трябва да ядеш много, да тренираш много и да ти харесва. Ако не качваш достатъчно, но се храниш обилно, ще трябва да ядеш повече. Осем, десет до дванадесет пъти на ден. Никога не е достатъчно. Ще трябва да направиш това, което трябва, за да постигнеш целта си. Като млад тренирах ръце всеки ден. Всеки шибан ден! Няма такова нещо като претрениране - това е извинение за слабаци, които никога няма да са успешни”.

Рич имаше много критици, които го смятаха за анаболен фанатик, който сам копае ранния си гроб. За съжаление те се оказаха прави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл