Жителите на Стара Кресна пропищяха от тормоз на роми-дървосекачи почистващи изгорялата гора от големия пожар над дефилето

Жителите на селата Стара Кресна и Ощава пропищяха от набезите и тормоза, който им упражняват роми, които са били наети от фирми за изрязване на изгорялата дървесина при големия пожар избухнал през лятото над Кресненското дефиле.

Работниците бивакували в района и вечер се напивали. Така се е случило и в понеделник, когато в кръчмата в Ощава заедно с тях бил и Димитър Стоилов/67г/. Това е мъжът чиято къща изгоря напълно в пожара, а сетне с общи усилия на хора и дарители тя бе отново изградена. В момента Димитър е настанен за лечение в благоевградската болница със счупен нос, счупени лицеви кости и насинено лице.

Той разказва,че ромите били в кръчмата на село Ощава и си пиели заедно, даже ги почерпил ракия. В един момент решили да отидат до Стара Кресна, но по пътя в колата на дървосекачите, един от тях нанесъл удар с глава в лицето на Димитър Стоилов. „Аз припаднах от болка и после не помня какво е станало, намериха ме целия в кръв", разказва потърпевшия. Той твърди,че не се е карал с ромите, не е и обран. Но травмите му са факт, както и огорчението.

Жителите на Стара Кресна също се оплакват,че откакто дошли ромите дървосекачи имат проблеми-едни крадат дърва, други пък влизали в селския магазин и се опитвали там да крадат. Те пристигнали заедно със семействата си-жени и деца и всички шетали по дворовете и взимали каквото им попадне. Полицията е информирана за случаите, а селските управници са сигнализирали горските служители и шефовете на фирми за инцидентите. До момента част от ромите са получили предупредителни протоколи. Издирват се и биячите на бай Димитър, който има средна телесна повреда и очаква възмездие за стореното му.

В момента тече дейност по разчистване на изгорялата гора при големия пожар, за да се подготви района за ново залесяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България