Забележителен концерт в Берн в памет на светите братя Кирил и Методий

На 25 май 2018 г. в концертната зала на „Йехуди Менухин Форум“ в Берн се състоя тържествен концерт по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха за "Труд" от посолството ни в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, което е организатор на събитието. Концертът беше и в рамките на съпътстващата културна програма за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.

Участие в тържествения концерт взеха известните български изпълнители от трио Владигерови: Екатерина Владигерова - пиано, Александър Владигеров – тромпет и флюгелхорн, Константин Владигеров – кларинет и пиано, както и живеещата в Швейцария известна българска пианистка Ирина Георгиева.

Посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн Н. Пр. д-р Меглена Плугчиева поздрави гостите. Тя подчерта, че културата заема централно място в програмата на българското председателство, особено в годината на Европейското културно наследство. Целта на събитието е да се представи България, нейната култура и традиции. В духа на българското председателство през тази година празникът се свързва и с Кирило-Методиевия юбилей, който отбелязва едно от събитията, направили ни част от Европа. Това е годишнината от освещаването на славянските книги в Рим от папа Адриан II, с който акт старобългарският език става третият културен език в Европа. Единадесет века по-късно България внесе официално тази азбука в Европейския съюз, като по този начин дава своя значителен принос към европейското културно наследство, подчерта посланик Плугчиева.

Концертът беше посетен от многобройна публика от представители на швейцарската общественост, дипломатическия корпус и на българската общност.

Изпълнителите покориха отбраната публика. Виртуозните изпълнения на авторските джаз творби с традиционни български мотиви на Владигерови и на пианистката Ирина Георгиева допринесоха за настроението на светлия празник.

Концертът завърши с химна за 24-ти май „Върви народе възродени“, чието изпълнение развълнува и изправи на крака присъстващите в залата приятели на България и нашите сънародници.

След концерта участниците в мероприятието поднесоха цветя пред паметната плоча на Св. Св. Кирил и Методий в градината на българското посолство.

Гостите имаха възможност и да опитат качествени български вина и да се запознаят с кулинарните традиции на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура