Заев и Ципрас с номинация за Нобел за мир (ВИДЕО)

Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас са номинирани за Нобелова награда за мир за 2019 година за Договора от Преспа, с който се разрешава десетилетния спор за името на западната ни съседка, съобщават македонски медии.

Номинацията на двамата лидери бе обявена в Скопие от нобеловия лауреат за мир през 2015 година Уидед Бушамауи. По нейните думи, Преспанския договор показва, че две държави са способни да седнат заедно, да преговарят и да постигнат договор. Тя заяви, че за нея е чест да номинира Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобеловата награда за мир.

„Номинацията не е само лично за Зоран Заев и Алексис Ципрас, а и за всички граждани. Това е модел за диалог и просперитет. Вярвам силно, че Македония, или трябва да кажа Северна Македония и Гърция ще получат Нобеловата награда и ще бъдат доказателство за света, че може да се постигне договор. След като бъде ратифицирано споразумението, то ще бъде силно послание, че диалогът е възможен“, заяви Бушамауи.

Освен това нобеловият лауреат отбеляза, че е дошла в Скопие, за да подкрепи този начин за постигане на договор и вярва, че той ще бъде модел за разрешаване на проблемите в бъдеще.

„Трябва да бъдете горди от това, което постигнахте“, заяви тя на обявяването на номинацията в Първия частен македонски университет ФОН.

На церемонията присъства и европейският депутат от редиците на партия СИРИЗА Стелиос Колуглу, който изрази подкрепата си за номинацията на Заев и Ципрас.

Кулоглу заяви, че ако е имало Нобелова награда за война, досега Балканите щяха да са я спечелили много пъти, а Договорът от Преспа е единственото добро и позитивно нещо, което в момента идва от Европа, която, от своя страна, в момента е разделена и се сблъсква с множество проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа