Залесяват 80 дка опожарена гора

Залесяват 80 дка опожарена гора

80 декара нова гора ще бъде залесена в близост до село Ловец, община Велики Преслав, на мястото на опожарен масив, която изгоря миналата година. Това съобщи инж. Ахмед Еминов от ДГС-Велики Преслав. Изгорелите борови дънери вече са премахнати от терена.

В момента работници от стопанството разчистват горелия участък, като през следващите дни ще започне почвоподготовката, за да може през пролетта участъкът да бъде залесен. Теренът ще бъде терасиран, а за залесяване ще се използват фиданки дъб, отгледани в разсадниците на Североизточното държавно предприятие.

Огънят, който унищожи иглолистната гора край село Ловец, е най-големият пожар за миналата година на територията на СИДП.

На 27 август след подпалване на сухи треви, пламъците се прехвърлили в боровата култура и изпепелили 80 декара от иглолистната гора, която е залесена преди 45 години от горските на преславското стопанство. Пожарът беше комбиниран - върхов и низов, и унищожи за кратко време много голяма площ, припомня инж. Ахмед Еминов.

Той призова гражданите да подават сигнали на телефон 112, ако станат свидетели на пожар в горските територии и да не палят огън извън определените места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България