Запали се училище в Шумен

Евакуираха успешно 150 деца

Ремонт на покрива запали училище СУ "Васил Левски" в Шумен в понеделник следобяд. Инцидентът станал при полагане на хидроизолация на покрива и от сградата се издигнал черен дим и пламъци, видими на километър от мястото. 150 деца са били в сградата от общо над 500. Всички са били евакуирани успешно, каза ст.комисар Ялчън Расим, който беше на мястото на пожара. На петия етаж точно под покрива не е имало учебен процес, уточни той.

Три екипа огнеборци успяха да овладеят пламъците за 20 минути, каза шефът на регионалната служба по пожарна безопасност. Точните причини да пламне покривът се изясняват, вървят процесуално-следствени действия.

Пламъците лумнали по време на учебен час и на 20-та минута от часа звънецът бил тревожно. Това е накарало учители и ученици веднага да напуснат сградата. "Водили сме обучения, тренирали сме евакуация", каза педагожка, докато стискаше три дневника в ръце.

Част от децата при напускане на сградата не бяха успели да си вземат чантите и учебниците, някои дори зарязали мобилните си телефони. Основният въпрос пред сградата беше "Утре ще учим ли?". Педагозите бяха категорични, че часовете ще продължат нормално във вторник.

Заради инцидента на мястото дойде и кметът на Шумен Любомир Христов. Училището се ремонтира за над 2,5 млн.лв. по ОП "Региони в растеж".

Унищожени са около 500 кв.м. изолация. На мястото остават противопожарни екипи, осигурено е дежурство, съобщиха по-късно от полицията.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България