„Зелен билет” за градския транспорт в София днес

Цената му е 1 лв. за цял ден, за всички линии

На 28 януари в София ще се пътува с градския транспорт със специален „зелен билет” за 1 лв., съобщиха от Столичната община. Той е валиден за целия ден за всички линии.

Причината е мръсният въздух в града – за пореден ден днес нивата на фини прахови частици са завишени, показва интерактивната карта, която измерва замърсяването на въздуха в реално време.

Мярката „зелен билет” беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година. На следващия ден Центърът за градска мобилност показа новите билети.

Днес е първият ден, в който ще се използва „зелен билет” в София.

От Столичната община призовават настойчиво гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване, а домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Столичен инспекторат продължава извършването на проверки за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България