Земеделските петролни складове - без гаранция

Конфискуват камиони с контрабандни горива

Земеделските обекти да не представят обезпечение от 20 000 лева банкова гаранция, а удостоверение за базите им да се дава безплатно. Това обсъдиха на срещата с министър-председателя Бойко Борисов представители на няколко земеделски асоциации, съобщи пред „Труд” Емил Димитров-Ревизоро.

Същото важи и за камионите, превозващи горива.

При тях премиерът е разпоредил Автомобилната администрация (ДАИ), МВР и КФН да обменят информация в реално време и всеки камион, превозващ горива да е технически изправен и с платени застраховки. Камиони, транспортиращи контрабандни горива или такива с неясен произход ще подлежат на конфискация – и горивата, и камионите.Премиерът одобрил идеята срокът за превеждане в съответствие на земеделските обекти да бъде увеличен на 8 месеца – до Нова година.

На срещата станало ясно, че земеделците не са третирани като търговци и всички обезпечения по директивата на закона не важат за земеделци и производители, защото те касаят търговците на едро.

Министър-председателят обърнал внимание на опасността при превоза на горивата от базите на земеделците до техниката на полето. Той изрично поискал да не се допуска преминаването на нерегистрирани цистерни с горива по пътищата, населените места и училища.

В момента в целия ЕС по директивата АДР (свидетелство за превоз за опасни товари) има специални изисквания за ядрени и химични вещества, както и за горива. Единствената допустима възможност за превоз на посочените е пренасянето им в стандартизирани съдове с вместимост до 1 тон, разделени в туби или контейнери. Земеделците настояват европейското законодателство да не се прилага за тях, а да имат специален режим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика