Земната ябълка защитава имунитета

Непретенциозното растение все още не се радва на заслужената си популярност

34-1

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Земната ябълка, или гулията (Helianthus tuberosus), както още я наричаме у нас, стои скромно на пазарната сергия и често е подминавана напълно неоснователно. В Европа е популярна с названието ерусалимски артишок. аксономично гулията е член на огромното растително семейство Сложноцветни (Asteraceae). Родствено е близо до добре познатия ни слънчоглед. Родината й е далечната Северна Америка, а историческите данни сочат, че е била пренесена и се култивира на Стария континент през XVII век.

„Култивира” не е точен израз, защото растението не изисква почти никакви грижи. Веднъж започне ли неговото разпространение, трудно ще се отървете от него и то може да стане постоянен обитател на двора, като не изисква никакви грижи. Агрономи съобщават за случаи, в които над 40 години гулията вирее на определено място, продължавайки да дава плод. Разбира се, вкусните грудки вече били с намалени размери.

Специалистите изтъкват и още важни предимства - тя е изключително чист продукт, подминат от бедите на индустриалното отглеждане на храни. Не е обект на генна модификация, не се наторява с химически препарати и не изисква опасна за човешкото здраве обработка, за да се съхрани чак до ранната пролет.

Разбира се, земната ябълка е преди всичко много богата на ценни за човешкото здраве и профилактиката му съставки. Полезните й качества надвишават тези на картофите и цвеклото. За лечение на голям спектър болести се ползват сокът, стъблата, листата и корените от растението. Според проучвания на водещи европейски университетски лаборатории ерусалимският артишок съдържа:

антиоксиданти - поради наличието в него на кехлибарена, малинова, ябълчена и фумарова киселина;

силиций - приблизително 8%, достатъчни да отговорят изцяло на дневната потребност на човешкия организъм; калий, желязо, фосфор, магнезий, калций, цинк; голямо количество витамини B и C - повече отколкото в цвеклото, морковите, картофите;

пектин - с пречистващо действие върху тялото и подчертан положителен ефект върху функцията на червата и предотвратяващ натрупването на холестерол в съдовете.

Земната ябълка може да подобри функционирането на ендокринната, имунната, храносмилателната и кръвоносната система. Може да е от полза за:

засилване на имунитета;

стабилизиране нивата на кръвната захар;

премахване на болки в ставите;

подобряване на кръвообращението;

намаляване на стомашната киселинност.

Официалната и народната медицина са на общо мнение, че гулията се препоръчвам за превенция и лечение на захарен диабет тип I и II. При пациенти с диабет от първи тип терапевтичен ефект има приемът на грудки в суров вид заради наличието на инулин в растението. Той заменя глюкозата в процеса на метаболизма и дава на клетките потребната енергия. Той помага за регулиране на глюкозата, като намалява концентрацията на захар в кръвта. Стабилизирането на нивата на кръвната захар може да бъде катализаторът, който ще “напомни” на панкреаса да произвежда собствен инсулин. Инулинът е сред изключително качествените пребиотици /несмилаеми фибри, преминаващи без промяна през стомашно-чревния тракт/, стимулиращи растежа на добрата микрофлора.

Най-честата препоръка на медиците с наблюдения върху ефекта на земната ябълка върху диабета е да се консумира по една сурова грудка 3 пъти на ден 15 минути преди основно хранене.

Редовната консумация на ерусалимски артишок подпомага облекчаването на сковаността в ставите и намаляване на болките при ревматични заболявания. Ефектът се постига от високото количество силиций, участващ в растежа и делението на клетките на синовиалната мембрана. За целта е необходимо да се приемат 50-100 г сурова гулия на ден. С нея се подобрява обмяната на веществата и се гарантира повишен приток на кръв, способстващ премахване на възпалителния процес. Добър избор е също да се ядат по 150 г дневно сурова земна ябълка заедно с коричката, като се измие добре предварително.

Гулията е отлична за менюто на бъдещите майки и кърмачките заради богатството от витамини, микроелементи и ензими. Консумирана сурова, спомага за избягване на упорит запек по време на бременността. Има свое доказано място при избавянето от излишни килограми и за извайване на фигурата заради високото съдържание на фибри. Те извеждат токсините от организма, ускоряват метаболитните процеси и горят мазнините. В гулията има само 61 ккал на 100 г растение. И това й гарантира челно място в здравословните програми за отслабване.

Важно е да се отбележи, че при хора, несвикнали с храна, богата на диетични фибри и инулин, може да се появи метеоризъм и стомашен дискомфорт. В тези случаи гулията трябва да се приема, обработена на пара.

Кулинарните рецепти със земна ябълка са разнообразни. Дори в австрийския императорски двор я приготвяли задушена с краве масло и обилно поръсена с пудра захар. Моята препоръка е да се консумира предимно сурова, както и да се добавя в зеленолистното смути.

Крем супа (1 порция)

46-3

100 г гулия, по около 30 г праз, кромид лук, морков, малък картоф, половин скилидка чесън се варят във вода /да ги покрие/. Като поизстине, се прибавят 50 мл ядково мляко /от бадеми/, 1 с. л. кокосово масло, по 1 щипка куркума, риган, морска или хималайска сол, 1-2 листенца босилек и се пасира.

Рецептата е на Илия Илиев - главен готвач в медицинския център на д-р Емилова.

 

Цветна ароматна зимна салата

46-2

(4 порции)

Продукти:

200 г моркови,

200 г гулия,

100 г червено цвекло,

2-3 стръка селъри,

5-6 бр. репички,

1 бр. узряло авокадо,

30 г сусам,

5-6 стръка копър,

1 с. л. хранителна мая,

самардала и ябълков оцет на вкус.

Приготвяне:

Настъргваме морковите, гулията и цвеклото. Наситняваме селърито, репичките и копъра. Намачкваме авокадото заедно хранителната мая и самардалата. Запичаме леко на тиган сусама, докато добие приятен аромат. Объркваме всичко много добре в дълбока купа и поливаме на капки с желаното количество оцет.

Рецептата е на Веселин Станков - консултант сътрудник в медицинския център на д-р Емилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл