Зомбита и супергерои изместиха зайчетата

Героите от “Игра на тронове” са най-хитови тази година.

Истински хит са персонажите от “Игра на тронове” и Марвел като “Капитан Америка” и “Тор”

Дамите залагат повече на ефектен грим и прическа

Има един виц, че Хелоуин е единственият ден от годината, в който момичетата имат оправдание да се облекат като уличници, без никой да има право да ги съди и да гледа накриво. Къде шега, къде истина, през последните години много дами избират да се дегизират като камериерки, зайчета на Плейбой, секси медицински сестри и други подобни превъплъщения, които не включват много плат.

По традиция у нас наближаващият 31 октомври е ден, който разделя хората на два полюса – едните го харесват и разпознават в него повод за парти и забавление, другите го отричат категорично.

Проверка на “Труд” установи, че тази година зайчетата и котенцата остават на заден план и на мода са супергерои, вдъхновени от филми като “Игра на тронове”, “Денят на мъртвите” , “Венъм”, “Жената чудо”, “Пазителите на галактиката” , “Лигата на справедливостта” и други.

Оказва се, че подобни приказни одежди са най-търсени и дни преди празника на много места вече са изкупени или наети.

Вземането на костюм под наем все още е честа практика, но намаляват хората, които се възползват от тази услуга. Тя се предпочита от тези, които са решили наистина да се постараят за някое лъскаво парти, защото костюмите са много по-детайлни и качествени, разказват продавачите от бранша.

Цената за наема за 24 часа е между 30 и 80 лева, като на повечето места се оставя и депозит между 20 и 40 лева, който се възстановява, ако върнете костюма в добро състояние. Най-специалните премени, като рокли на принцеси, достигат и до 100 лева.

За между 30 и 100 лева може да си купите най-разнообразни костюми от различни онлайн магазини. Сред най-интересните предложения тази година са майката на драконите от “Игра на тронове” , Черната вдовица, която Скарет Йохансон изигра във филма на Марвел, Повелителката на океана, Алиса от Страната на чудесата, Жената войн, Жената-котка и Главатарката на разбойниците.

Дамите тази година ще залагат повече на ефектен грим и прическа, чрез които да се трансформират и инстаграм профилите отсега са пълни с кадри от “генералната репетиция” за празника.

Да си направите грим като на Денерис от “Троновете” ще ви струва около 50 лева, а от салоните за красота, които предлагат такива услуги разказват, че часовете за 31 октомври вече почти навсякъде се запълнени.

Сред мъжете също са актуални героите от “Игра на тронове”- най-вече Кралят на Севера Джон Сноп, “Светкавицата” от едноименния сериал, както и героите на Марвел – Капитан Америка, Дедпул, Тор и други.

Остават на почит и класиките като Дарт Вейдър, Батман, Спайдърмен, неостаряващия Джак Спароу от “Карибски пирати”.

Тенденцията тази година е децата също да се преобразяват като героите от филмите и анимациите.

Тиквеният фенер е кръстен на ирландец пияница

Легендата разказва за Светещия Джак

В основата на традицията лежи келтската Нова Година

Хелоуин е сравнително нов за България празник, но вече си проправя път като традиционен ежегоден такъв, особено след младите.

Естествено, едва ли някой тук влага в партитата с костюми разбирането и символиката на англоезичните държави. По традиция, на този празник е прието да се носят страшни костюми, и тиквени фенери, с които да се плашат сенките на починалите, които в тази нощ излизат на земята и търсят живи тела, в които да се вселят. Колкото по-страшен е костюмът, толкова по-лесно ще успеете да “преживеете” тази нощ. Вечерта на Хелоуин се обикалят съседите, които трябва да раздават бонбони и дребни сладки, ако не искат да станат “жертва” на нечия шега. Традицията се свързва именно с поверието, че ако почерпиш “страшния” гостенин, той ще те остави на мира.

В основата на Хелоуин лежи празник на келтите - тяхната Нова година – Samhain (Самхейн). Келтите вярвали, че именно в последната нощ на октомври се открива тунел във времето, който свързва живи и мъртви. Сенките на починалите през изминалата година навестявали земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

Празникът се свързва с католическия християнския ден на Вси светии, който се чества именно на 31 октомври. Произходът на самото име идва от различните назавания, като Hallowmas, All Hallows, и All Hallows’ Eve. Последното название, “навечерието на всички свети”, е било съкратено в крайна сметка до Halloween, както се нарича и до днес.

Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак (Jack-o’-Lantern), и е кръстен на ирландски пияница, който бил грешник, и не можел да отиде в Рая. Заради сделка с дявола, обаче, не можел да отиде и в Ада, затова обикалял с въглен в издълбана ряпа по света, в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата била заменена от тиква. Смята се, че е “внесен” в Щатите с големите имигрантски вълни от Ирландия и Шотландия през XIX век.

Харисън Форд е най-креативен в Холивуд

Супермоделът Хайди Клум - кралицата на костюмите

Миналата година немската красавица беше върколак

Супермоделът Хайди Клум със сигурност е най-изобретателната знаменитост относно костюмите за Хелоуин. От повече от 15 години бившият ангел на Victoria’s secret определено приема маскирането за този весел празник съвсем не на шега. Всяка година тя изненадва своите почитатели с уникалните си превъплъщения – от анимационен герой до възрастна госпожа, библейски змии, богиня на индусите, страховито чудовище или сексапилен вампир. Трябва да се признае, че Хайди няма равна, когато става въпрос за костюмите си и ненапразно отдавна си е спечелила приза “Кралицата на Хелоуин”.

За своето традиционно парти на през 2017 г. Клум, която е и телевизионна водеща и продуцент, се маскира като героя на Майкъл Джексън от видеоклипа към Thriller. Тогава тя показа в инстаграм и целия творчески процес по превръщането си във върколак.

През 2016 се “мултиплицира”, като се появи със пет свои клонинги на годишния купон, който прави за празника.

През 2015 г. немската красавица се появи като анимационната героиня Джесика Ребит, а преди това като старица.

И ако Хайди е кралицата на Хелоуин, то кралят със сигурност е Харисън Форд. 76-годишният хитов актьор през годините грабна вниманието на всички със своето оригинално облекло за вечерта на 31 октомври. От огромна грахова шушулка до пияна монахиня, Форд доказа, че може да вдъхне живот на всеки образ не само в професионалния, но и в личния си живот.

От години неизменно до него в превъплъщенията му е съпругата му – 53-годишната актриса Калиста Флокхарт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица