Зоран Заев гласува на референдума и похвали България за приятелството и куража

Днешният ден е хубав и е нов празник за Република Македония. Днес гражданите излизат и решават бъдещето на страната ни. Това коментира македонският премиер Зоран Заев пред медии след като даде гласа си на референдума за договора с Гърция. Заев упражни правото си на вот в началното училище "Никола Випцаров" в Струмица.

"Днес е истински празник. Аз очаквам с висока избирателна активност още веднъж да се потвърди етническото и цялостното политическо единство на нашите граждани. Очаквам Парламентът да последва решението на мнозинството на гражданите, които днес ще заявят в каква посока трябва да се движи страната ни. Очаквам след тези решения Македония най-накрая да постигне своите стратегически цели, да бъде член на най-мощния военен съюз в света НАТО и да бъде член на най-силната икономически съюз в света Европейския съюз", каза Зоран Заев.

На журналистически въпрос за това как България е помогнала за референдума, министър-председателят на Македония отбеляза, че с приятелството, което са показали, българите са окуражили сближаването в целия регион на Балканите, съобщава Civilmedia.mk.

"Македония подписа две исторически споразумения - първо договора със София за добросъседство, приятелство и сътрудничество, а след това и историческото споразумение с Гърция, с което най-накрая се реши 25-годишният спор за името. Това ще остави трайна следа тук в региона, като се изгради приятелство, което се основава на европейските ценности. Мисля, че това ще повлияе положително на бъдещите поколения", изтъкна Заев.

Днес македонският премиер има личен празник - 23 години брак със съпругата му Зорица.

zoritsa-i-zoran-zaevi-730x408

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България