Ивайло Христов с награда за изкуство "Добри Чинтулов" на Сливен: Разбрах как се е чувствал Одисей, като се е върнал в своята Итака

Момент от тържествения концерт-спектакъл

"Хиляди пъти съм се качвал на сцена, но никога не съм бил толкова развълнуван. Всяка плочка, всяко дърво в Сливен свързвах със свой спомен. Разбрах как се е чувствал Одисей, като се е върнал в своята Итака. И се заредих с нова енергия. Колко е хубаво човек да се връща към началото. Ето, това ми се случи днес. Имах един прекрасен ден и затова ви благодаря!" - това заяви Ивайло Христов от сцената на концертната зала "Сливен".

На тържествен концерт-спектакъл послучай празника на Сливен Димитровден кметът Стефан Радев му връчи голямата годишна награда за литература и изкуство "Добри Чинтулов". Професорът в НАТФИЗ, режисьорът и актьорът Ивайло Христов бе избран за отличието след тайно гласуване на нарочно създадена обществена комисия за избор на носителя. Един от най-успешните и обичани български актьори, с над 130 роли в театъра и киното, е започнал професионалния си път от Сливенския драматичен театър "Стефан Киров".

За празника на града бяха връчени още три награди. Управителите на "ХЛ-Топмикс" Пламен Даскалов, Стефан Колев и Йенс Рейман бяха удостоени с наградата за стопанска инициатива на името на първия фабрикаджия Добри Желязков. На доц.д-р Ружа Маринска, преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и в Нов български университет, бе присъдена наградата "Д-р Иван Селимински". Отличието е за изследванията, които е направила, за творчеството на известни сливенски творци - художници-класици. Сред тях са Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова. Наградата "Милосърдие" получи собственичката на пътна агенция "Дорис" Дора Енева, която от 13 години осигурява безплатно с автобусите на "Дорис" на онкологично болни от Сливен до Стара Загора и обратно.

В концерта участваха Сливенският симфоничен оркестър с диригент Димитър Караминков, смесеният хор "Добри Чинтулов" с диригент Методий Григоров, оперните певци Беса Лугичи и Михаил Михайлов, артистите от драматичния театър Ивайло Гандев, Вяра Начева, Августин Демерджиев и Димитър Даскалов. За първи път прозвуча изпълнение на музикалния орган, който бе монтиран наскоро в концертната зала. Органист бе Мария Славова.

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес за празника на Сливен. Поздравителни адреси бяха получени още от председателя на Народното събрание Димитър Главчев, премиера Бойко Борисов, от главния прокурор Сотир Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони