Иван Гешев: Кметът на Септември е имал информация за готвената спецакция

Архив
Главният прокурор Иван Гешев

Кметът на Община Септември Марин Рачев е освободен от ареста под парична гаранция в размер на 250 000 лв. Това съобщи на извънреден брифинг ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев. Срещу Рачев са повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.

Към наказателна отговорност е приведен и служител на общината. По отношение на него също е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер 10 000 лева.

По отношение на протестите в защита на кмета, каквито имаше днес в Септември Иван Гешев коментира, че "някои от обществените реакции в града са лесно обясними". По думите му, в касата на кмета са открити документи от ДАНС, свързани с купуване на гласове в общината по време на последните местни избори.

Открит е и тефтер с бележки с разценки за фирми, които вероятно са свързани с роднини на кмета и с източването на пари от общината. При претърсванията са намерени и счетоводните документи на всички свързани с кмета дружества. "Няма да се учудите, че всички те бяха на едно място, при един счетоводител", коментира Гешев.

По думите му, кметът е имал информация за готвената спецакция и се е опитал да се подготви за нея, но не е успял. Някои от разпитваните лица пък отговаряли с "опорни точки" на въпросите по време на разпита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право