Иван Иванов - Легенда по холивудски

32-01-ivan-nМоже би днес киното е по-достъпно. Може би конкуренцията на екрана е по-голяма. Може би холивудската вълна обезценява усилията на българските актьори, но днес няма звезда с иконичното обаяние а на легендата Иван Иванов. Невероятният му талант, съчетан с външния му вид на фотомодел превърнаха актьора в звезда с блясък от няколко карата. Може би ако някой съчетае външния вид на Ники Илиев и таланта на Асен Блатечки, плюс суровия характер на последния може да се роди конкурент. През уикенда той навърши 67 години, а малко преди това синът му Уош Ем Си спечели ВИП Брадър – превратности.

Иван Иванов е ходещ сценарий. Или поне скрит от очите на хората роман, доколкото отдавна избягва публични изяви и се скрил в къщата си в провинцията. Той става актьор случайно и без много да е настоявал за това. Искал е да бъде пилот като баща си. Не става. Но пък се жени много млад, за да се разведе година по-късно с дете в ръцете си. На 23 години кандидатства във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) актьорско майсторство в конкуренцията на няколко стотин души. Приемат го веднага. Когато го питат от комисията защо иска да стане актьор, той отвръща, че балът му е много нисък и няма къде другаде да кандидатства.

Очевидно думата “любов” е ключовата в живота на Иван Иванов. Още в първи курс се влюбва в своята състудентка Петя Силянова. Казва “Това е моето момиче” и се жени за нея за да бъдат щастливи заедно и до днес. От този брак се ражда друга звезда – тази на риалити форматите. Синът им Стефан, който е режисьор и рапър, известен като Уош Ем Си стана популярен като победител във ВИП Брадър.

Още като студент Иван Иванов е забелязан от кинорежисьорите. Снима се още в първи курс. Повечето от филмите обаче остават незабелязани за публиката, както и самият Иван. Неговата звезда изгрява с култовия филм от времето на социализма “Всичко е любов”. Сценарият на Боян Папазов за едно момче от детските затвори, наречени “Трудово възпитателни училища” дълго време прашасва в папките на комисиите. Тогава се появява Борислав Шаралиев, който с целия си авторитет и на творец, пък и на политик (по онова време е народен представител), който решава да постави сценария. Така се ражда филма “Всичко е любов”.

Историята е на 17-годишния Радо, който е въдворен в ТВУ, но по време на едно от бягствата си се влюбва в глезената дъщеря на хора от софийската аристокрация – Албена (Янина Кашева). Трагична любов.

Когато през 1979-а лентата тръгва по кината абсолютно непознатият до този момент Иван Иванов се превърна в най-обсъжданата личност в България. Истерията по синеокия красавец заплашва да срути дисциплината в българското училище, защото няма девойка, която да не се влюби в него, а момчетата буквално копират героя му в прически, стил и поведение. Така студентът засенчва безспорния секс символ на българското кино – Стафан Данаилов. Но докато Ламбо го играе българския “Капитан Америка” в партизанската сага “На всеки километър”, то Иван Иванов е лошото момче.

Режисьорът Шаралиев решава да заложи на основния холивудски принцип, според който актьорите чаровници се харесват много повече на зрителите. И това е удар в десетката. Иван е невероятно красив, също толкова талантлив, но и ужасно чепат.

Популярността му е толкова голяма, че по време на срещите с екипа на филма из страната се налага да го пазят с конна милиция и джипове. Ученичките са луди по него – те плачат, припадат, в киносалоните се чуват писъци и тропане по столовете. “Всичко е любов” се превръща в истинско събитие. Иван обаче не се впечатлява от истерията по него и дори наблюдава случващото се с нескрита ирония.

Иван Иванов е от Асеновград, роден е 16 декември 1951 година. Завършва техникум по механотехника, а дипломата му е 3,00. Кандидатства какво ли не - география, школата в Симеоново, право. Изкарва изпитите, но никъде не го приемат. Става радист на софийското летище.

След “Всичко е любов” следват нови хитове. От 1983 г. става щатен актьор към Киноцентъра и влиза от филм във филм: “Юмруци в пръстта”, “Ударът”, “Лавина”, “Комбина”, “Мярка за неотклонение”, “Романтична история”, “Борис I”... По два, по три на година.

След 1989-а българското кино изпада кома и за гилдията настават тежки времена. Иван бяга в САЩ, където работи като бояджия, чисти апартаменти, кастри дървета... Когато се прибира, той се затваря в къщата си в село Оборище, която е купил през 1986 г., и все по-рядко се връща в София. Прописва и издава книги. Рядко дава интервюта. Но думите му се помнят. “Бог е любов. Толкова ми е кеф, че съм жив. По-голямо чудо от това няма - едновременно е красиво и тъжно. Животът е любов и болка...”

 

На косъм от смъртта

През бурните времена на прехода, Иван Иванов и неговият приятел от студентските години Любен Чаталов се срещат в заведение, което е на мястото на днешния МОЛ Park Centre срещу Хемус. Там се намира прочутото “Шапито” на прочутия мим Вельо Горанов. Тримата, в компанията на колежката си Мая Лисичкова си говорят за живота, когато същият този живот ги удря през лицето. Агресивен и пиян младок ги напада с нож. Любо Чаталов е наръган в гърдите, а Иван Иванов във врата, само на милиметри от сънната артерия. За щастие всички оцеляват.

 

За него

Семейството ми го обожава

“Всичко е любов” е любимият ми филм и Иван Иванов е специален за мен. Това е човекът, който е изиграл много важна роля в моя живот. Благодарение на него постигнах много във футбола, успях да тръгна по неговия път. Моето семейство много го обичаме. Аз вярвах винаги в това, което той постигна като артист, продължавам по неговите стъпки, защото без него нямаше да стигна там, за където бях тръгнал.

Христо Стоичков

 

Не намерих Иван в живота си

Иван е чудесен мой приятел, с когото ме свързват страхотни моменти. Не намерих Иван Иванов в живота си. Щом съм разведена и вече толкова години съм сама, значи не съм го срещала.

Ваня Цветкова, актриса

 

Той е много свенлив

С Иван се познавахме бегло от ВИТИЗ. За мен беше чудесно партньорство. За Иван това беше страхотна роля и той я изигра великолепно. Беше много подходящ за нея, красавец. Ние двамата никога помежду си не сме имали привличане, тръпка като между Иван и Янина. Не че не съм го харесвала, но чувствата ни бяха насочени към филма и героите ни. Иван е дълбоко емоционален, но свенлив човек. Нищо, че изглежда мъжага. Той е от хората, които трудно показват своето истинско чувство.

Янина Кашева, актриса

 

Роди се Гетсби!

Сватбата ни беше морска - в Созопол през 1983 г. Когато Стефан се роди, Иван снимаше “Нощем с белите коне”. Дойде при нас сутринта в болницата да ни види и отиде на снимки. А там им казал: “Роди се Гетсби!” Киното е неговата територия. Снимачният терен е неговият свят.

Петя Силянова, съпруга и актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети