Изграждат два центъра за хора с деменция

До 2 години във Варна ще бъдат изградени два центъра за хора с различни форми на деменция. Това съобщи зам.-кметът на града Коста Базитов при старта на проекта.

Той е на стойност 1,3 млн. лв., като 941 303 лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са от националния и местния бюджет. Единият център ще бъде в кв. Владиславово и ще предоставя услуги на 15 потребители.

Вторият ще е на ул. "Петко Стайнов", в сградата на СУПЦ. След основния й ремонт там ще бъде открит Дневен център за подкрепа на лица с деменция и техните семейства с капацитет 40 места. Ще има помещения за почасов отдих, дневна стая, зали за арт- и трудотерапия, физиотерапия и индивидуална работа, поясни ръководителят на проекта Емилия Дякова. Центровете ще попълнят листата от близо 60 социални услуги, предоставяни от община Варна.

По предложение на кмета Иван Портних през юни миналата година местният парламент прие решение, с което общината кандидатства за разкриването и на трети център за хора с деменция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони