Изграждат подход към паметника на Левски в Търново с 15 000 лв. отпуснати от Министерски съвет

Изграждане на подход към паметника на Васил Левски стартира в центъра на Велико Търново. Това решиха в четвъртък общинските съветници от старата столица. Предложението направи председателският съвет на местния парламент, като средствата за подхода са в размер на 15 000 лв. Сумата е остатък от дадените от Министерски съвет общо 20 000 лв. за честванията на годишнината от рождението на Апостола.

След полемиката да има или да няма допълнителна скулптура към паметника, председателският съвет е провел заседание, на което е присъствал и кметът на Велико Търново Даниел Панов. Това обяви председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов.

„Всички се обединихме около това, че не трябва да се допуска политизиране на образа на Апостола и не бива да го въвличаме в нашите злободневни пререкания. Затова предлагаме до края на календарната година към паметника да се изгради подход със средствата, отпуснати с постановление на Министерски съвет, а Постоянната комисия по образование и култура да сформира експертна група, която да прецени има ли нужда от друга фигура на това място", заяви Спирдонов.

На сформирането на експертна комисия се противопоставиха съветниците от БСП с мотива, че само в решение на местния парламент може да се изгражда допълнителна фигура. Предложението обаче беше прието с 24 гласа „за”, четиримата съветници от БСП гласуваха „против”, а трима се въздържаха.

Зам.кметът Снежана Данева – Иванова преди гласуването информира, че от дадените от държавата 20 000 лв. за честванията на рождението на Апостола са похарчени само 5 000 лв. 3000 лв. са платени на НВУ „Васил Левски”, а с 2000 лв. са покрити разходите за тържествената заря в Старата столица на 18 юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България