Иззеха опасни светещи гирлянди и пиратки

Проверени са 587 продукта в над 300 търговски обекта

Опасни светещи гирлянди с неизвестен производител и търговец, пуснал ги на пазара, хванаха инспекторите от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по време на кампанията “Безопасна Коледа 2019”.

Досега са проверени 587 продукта в над 300 търговски обекта. Сред тях са 232 различни вида електрически светлинни гирлянди.

За 88 от тях е установено, че не отговарят на изискванията, защото при 25 няма инструкции за употреба на български език. При други 32 са открити видими несъответствия с изискванията за безопасност. При гирляндите обаче, в сравнение с предишните две години, не са открити продукти на пазара без задължителна маркировка за съответствие CE.

От проверените 103 пиротехнически изделия от различни категории, при 40 от тях са установени несъответствия. 11 изделия са били без СЕ маркировка за съответствие. 9 са били без наименование и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара. 20 изделия са били без инструкции за употреба на български език и без предупредителни текстове на български език.

От играчките са проверени 252 продукта, включително и електрически изделия и скуишита. При 92 играчки са установени несъответствия на нормативните изисквания. 15 играчки са били без СЕ маркировка за съответствие. 32 са били с инструкции за употреба, които не съответстват по обем и съдържание на изготвените от производителите. При 45 играчки липсва обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини