Изолация за овчар, съмняват се, че е заразен с антракс

Мъж, за когото има съмнение, че е заразен с болестта антракс, да бъде задължително изолиран в инфекциозно болнично отделение. Това разпореди Районната прокуратура в Разград днес, съобщиха от държавното обвинение, след като прокурорите са се самосезирали от публикации в медиите за евентуално заразен с болестта овцевъд от село Трапище, община Лозница.

Съмнения за изключително заразната болест има и за отглежданите от 45-годишния мъж от село Трапище овце. 10 от тях са починали, а при аутопсията на две от животните не са установени признаци за заболяването. Проби от овцевъда и животните са изпратени в софийска лаборатория.

Районната прокуратура е образувала преписка по случая, съобщи bTV.  В постановлението за задължителната изолация на овцевъда наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура в Разград напомня на компетентните органи, че според Закона за здравето изолацията и лечението на лица, болни или носители на антракс и други заразни болести, се извършва със заповед на ръководителя на болнично лечебно отделение по предложение на лекуващ лекар.

Районната прокуратура в Разград е разпоредила на органите на РУ на МВР в Лозница и на ОД на МВР в Разград да организират привеждането на пациента в болнично заведение при спазване на всички мерки за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица. 45-годишният мъж вече е настанен в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Разград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България