Израел е в контакт с поне десет страни за преместването на посолствата им в Ерусалим

Израел е в контакт с поне десет страни за преместването на посолствата им в Ерусалим по примера на САЩ, заяви израелският заместник-външен министър Ципи Хотовели, цитирана от Франс прес. Във връзка сме с най-малко 10 страни, някои от които - в Европа, каза Хотовели. Тя направи това изказване ден след като Гватемала стана втората страна след САЩ, която обяви, че ще премести мисията си.

Общественото радио на Израел цитира дипломатически източници, според които Румъния, Хондурас, Филипините и Южен Судан са сред страните, които биха могли да предприемат подобни действия. На среща на парламентарната група на партията "Ликуд" Израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на гватемалския президент Джими Моралес за решението му да премести посолството на южноамериканската страна в Ерусалим, информира БНР.

Израелският посланик в Гватемала Мати Коен каза, че не е определена дата за преместване на посолството, но че това ще стане, след като САЩ преместят своето посолство в Ерусалим. Палестинската автономна власт разкритикува остро решението на гватемалския президент и го окачестви като незаконен и срамен акт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят