Израел прие закон за нацията

Арабският вече няма да е официален език в страната

Текстът посочва неделим Ерусалим за столица

Премиерът Нетаняху приветства знаковия документ

След бурни 8-часови дебати израелският Кнесет прие в нощта срещу четвъртък оспорван “Закон за еврейската нация”, който посочва, че само евреите имат право на самоопределение в страната, предизвиквайки обвинения в “расизъм на ръба апартейда” от страна на арабското малцинство в страната, предаде Ройтерс.

Текстът, подкрепен от дясното правителство, бе одобрен с 62 гласа “за” срещу 55 “против” и двама въздържали се в 120-членния парламент след месеци на политически спорове.

След гласуването премиерът Бенямин Нетаняху приветства решението, с което “Израел е определен като национална държава на еврейския народ”.

До голяма степен символичен, законът е приет скоро след отбелязването на 70 г. от създаването на Израел. В него се казва, че “Израел е историческа родина на еврейски народ, който има ексклузивно право на национално самоопределение в страната”, а “единен и неделим Ерусалим” е обявен за столица. Законът определя и че арабският вече не е официален език заедно с иврит, но му оставя “специален статут”, с който продължава употребата му в институциите. Израелските араби са около 1,8 млн. души – около 20% от 9-милионното население.

“Държавата гледа на развитието на еврейските селища като на национална ценност и ще насърчава и популяризира създаването им”, се посочва в друга спорна точка от текста.

Дори след промени на по-радикални предложения, критици заявят, че новият закон ще задълбочи чувството за отчуждаване сред арабите, които отдавна се оплакват, че са втора ръка граждани.

Адалах, неправителствена организация за защита правата на арабите, обяви, че законът е опит за налагане на “етническо превъзходство с расистки политики”. Миналата седмица Нетаняху защити документа, като заяви, че “гражданските права в израелската демокрация ще бъдат спазвани, но мнозинството също има права и мнозинството решава”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток