Изучаването на български в молдовските училища ще бъде запазено

Изучаването на български език в молдовските училища от 1 до 12 клас ще бъде запазено, увери президентът на Молдова Игор Додон при срещата си с вицепрезидента Илияна Йотова, информира БНТ.

По време на срещата стана ясно още, че при преминаването от пропорционална към мажоритарна избирателна система районите, където живеят етнически българи ще имат представителност в парламента.

Молдова е един от моделите затова как се спазват правата на малцинствата, заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

„При предстоящото административно деление, което е свързано и с промяната на избирателната система в Молдова Тараклийския регион ще запази своята цялост и в бъдеще на парламентарни избори ще има един депутат, което за нас е огромно постижение.“, коментира вицепрезидентът.

Основната тема на разговор между Йотова и Додон беше и правото на българското малцинство за образование на майчин език.

„Смятам, че е нещо недопустимо да забраняваш на етносите да изучават родния си език. В Република Молдова това нещо няма да се случи. В Република Молдова има стотици училища с преподаване на руски, няколко с преподаване на украински - там, където има компактно украинско население, има училища с преподаване на гагаузки и на български език.“, заяви Игор Додон.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна и със министър-председателя и заместник-председателя на Парламента на Молдова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България