Илиана Раева за Хераклея Синтика: От целия свят идват тук и се дивят, ама ние не оценяваме богатството на земята ни

“Свещена земя е нашата. Където и да копнеш в България, навсякъде излизат археологически ценни находки. От целия свят идват тук и се дивят, ама ние не оценяваме богатството на земята ни.” Това публикува Илиана Раева в профила си във фейсбук.

"Един незабравим ден, в който се докоснахме до магията на Хераклея Синтика - древен град в недрата на Рупите. Не мога да опиша в какво безвремие изпаднахме с Наско и Славея докато се разхождахме и стъпвахме върху достолепните и мъдри камъни на възраст над 2300 години... С какъв респект и възторг се любувахме на творените от древните мраморни колони, лъвски глави, канализация, магазини, черкви, улици и площади...

Да знаеш, че стъпваш на местата, където са стъпвали митичните синти (тракийско племе), великите римляни, елините, македонците че дори и келтите. Град, завладян от Филип Македонски, който назначава за негов управител любимия си син Александър Македонски...

Беше едно истинско вълнуващо пътуване и потъване в миналото, благодарение на разказа на местния Илия - толкова вещ по темата...", пише Раева.

"Никога няма да забравя, какво прочетох в една от книгите за Ванга преди около 20 години, писани от племеницата и Красимира: “Копайте тук! Тук е историята на България!”

“Според Ванга именно тогава преди хилядолетия е изригнал вулкан. Под огнената лава е погребан античният град Хераклея Синтика и са загинали хиляди хора. Те били високи, едри и се обличали в дрехи, тънки и блестящи като станиол. Били много просветени. Реката, която течала през града, била златоносна и всяко новородено дете било потапяно във водите й. Градските порти били украсени с големи позлатени крилати животни. Тук, на това място, имало три големи храма – „Света Петка“, „Света Богородица“ и „Свети Пантелеймон“. Горещата бездна, която погълнала селището, сега ни изпраща топлите си пари, за да се лекуваме. Това са въздишките на невинно загиналите хора.

Според Ванга хребетът Кожух е ключът към разгадаването на древното ни минало. Целият град е от благороден метал и дава възможност за акумулиране и препредаване на непозната енергийност", допълва тя.

"Качихме се в колата изпълнени и заредени.

Мисля си... дали сме наясно, че България би могла да бъде една от най-големите туристически дестинации в света със своите свещени и сакрални местности, с археологическите си находки, с природата си, с които е надарена, ако се подхождаше с необходимата отговорност към всичките тази благословия...

Толкова ми е обидно, че за всичко това се мълчи, не се пише и не се популяризира...

Или може би е за добро, защото в това вълчо време на разпад на морал и ценностна система би било грешка..", завършва публикацията си Илиана Раева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица