Илияна Йотова посрещната топло в села на българското малцинство в Албания

Албания. От специалния пратеник на "Труд"

През вторият ден от визитата си в Албания, вицепрезидентът на България Илияна Йотова посети села, които изцяло са населени от българското малцинство. В Оргоста тя подари плакет с кирилската азбука и книга със стихосбирки на Христо Ботев на местния кмет, а в Шищавец вицепрезидента предостави български буквари и сборник с български народни песни, на които децата да бъдат научени.

_1740558Йотова бе посрещната от състав млади момичета, които изпълниха българска народна песен и местна сватбенска песен, които научили от майките и бабите си в село Оргьост (с население от около 1500 жители), намиращо се на самата граница с Косово. Пътят до селото е труден за преминаване, а лошата инфраструктура бе изтъкната от кмета на община Кукъс Башким Шелу като един от най-големите проблеми на българските малцинства.

В разговор на вицепрезидента с местните стана ясно, че албанските учители изпитват трудност да преподават на албански език на българското малцинство, защото в първите си години децата се учат на местния български диалект, тъй като в домовете на българската общност се говори само на български. „Първата дума на албански език се учи в училище в първи клас“, каза Фисник Ходжа, председател на Дружество „Наша Гора.

Много от младите хора в селото разказват, че имат желание да продължат висшето си образования в България. Целта на някои от тях е след това да се завърнат в Албания и да преподават български език.

В Шищавец, второто село, което Йотова посети, тя бе посрещната с цветя и благодарности за посещението си. Стотици се бяха стекли на площада, където под звуците на ударни и духови инструменти се извиваше хоро, на което Йотова по-късно се присъедини.

Илияна Йотова благодари за топлото посрещане и за хубавия български език, който жителите на Шищавец говорят. „Оттук нататък е във ваши ръце да се учи повече български език в училище и да запазим българските традиции“, обърна се тя към присъстващите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика