Императорски дворец събира Тръмп и Путин

Хелзинки домакин на историческа среща (ИНФОГРАФИКА)

Американският държавен глава няма големи очаквания от разговорите

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин ще разговарят днес в Президентския дворец в Хелзинки, който е бил домакин на не една или две срещи между държавни глави на двете велики сили.

Основно поради неутралитета си Финландия (която не членува в НАТО) има дългогодишен опит като домакин на американско-съветски и американско-руски срещи на върха. Последната такава се състоя през март 1997 г. между президентите Бил Клинтън и Борис Елцин, които тогава обсъдиха контрола над оръжията и разширяването на НАТО. През 1990 г. техните предшественици Джордж Буш-старши и Михаил Горбачов разговаряха в Хелзинки, а през 1975 г. пак във финландската столица Джералд Форд и Леонид Брежнев подписаха историческото Хелзинкско споразумение, което бележи поврат за мира, сигурността и човешките права.

Изграждането на двореца, простиращ се на 3000 кв. м, стартира в началото на XIX в. на мястото на склад за сол. Строежът е завършен през 1845 г. по настояване на руския император Николай I (тогава Финландия е част от руската империя) и става императорски. След независимостта на Финландия (1917 г.) дворецът е преименуван на президентски. Сега той е работна резиденция на държавния глава на страната.

В началото на днешния ден Тръмп и Мелания ще закусват с финландския президент Саули Нинистьо и съпругата му. Нинистьо ще има и отделна среща с Путин.

В интервю за Си Би Ес Тръмп заяви, че не отива “с големи очаквания” от срещата с Путин. Преди това той бе казал, че очаква тя да е най-лесната част от европейската му визита, в рамките на която бе на форума на върха на НАТО и на посещение в Лондон.

А в друго интервю - за “Мейл он сънди”, Тръмп обяви, че смята да се кандидатира за втори мандат, защото “всички искат да го направя”. И отсече, че няма кандидат на демократите, който би могъл да го надвие.

15-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят