Интерпол търси от 5 г. българин за шпионаж

Стамен Станчев е ръководил фондацията на президента Петър Стоянов.

Стамен Станчев въртял фондацията на президента Петър Стоянов

Двамата му съучастници - румънски министри, търкат наровете в затвора

Не е открит и негов авер - руснак с щатски паспорт

Интерпол издирва с червена бюлетина вече 5 години българина Стамен Станчев, който трябва да лежи в румънски затвор за промишлен шпионаж. Нашенецът, чието име не е широко известно в публичното пространство, е по-известен по света. Той е близък със световни известни имена в политиката, бизнеса и киното, години наред на родна територия е дясната ръка на президента Петър Стоянов в международната му фондация “Център за глобален диалог и сътрудничество”. Станчев е умен, комбинативен, знае 4 езика и едва ли някога ще бъде заловен, за да излежи присъдата си в северната ни съседка.

Българинът беше арестуван през 2006 г. в Румъния и пуснат от съда година по-късно с мярка “подписка”. В обвинението е посочено, че периода 30 май 2005 г. - 21 ноември 2006 г. бившите министри на икономиката и на комуникациите на Румъния, Кодруц Шереш и Жолт Нади, и още четирима румънски и чуждестранни граждани, сред които Станчев, са били част от престъпна група, която се занимавала с получаването на конфиденциални данни за приватизацията на стратегически румънски дружества от промишлеността и комуникациите. Разследването е показало, че в международната банда са участвали и турчин, чех, унгарец, както и руснакът с американско гражданство Вадим Бенятов. Въпреки, че се води разследване, година по-късно българинът и Бенятов участват в продажбата на 75% от акциите на румънската нефтена компания “Ромпетрол” на зетя на тогавашния казахски президент Нурсултан Назарбаев - Тимур Кулибаев, който притежава компанията “КазМунайГаз”. Благодарение на тази сделка, Кулибаев е получил достъп до две нефтопреработващи завода и голяма верига за разпространение на продуктите им. Към момента, когато е бил арестуван, българинът Станчев работи като международен консултант на банка “Креди Сюис”, а руснакът Бенятов е директор за Централна и Източна Европа. Той също е с присъда в Румъния и досега не е открит.

През 2013 г. Станчев е осъден на 11 г. затвор за промишлен шпионаж. Две години по-късно Върховният касационен съд на Румъния намалява присъдата му на 5 г. и 2 месеца. Преди това обаче българинът напуска страната и оттогава е обявен за международно издирване. В момента той не се намира в нито една от трите страни, в които има имоти - Австрия, Франция и Монако, където живее семейството му.

Бившите румънски министри - на икономиката и на телекомуникациите, обаче влязоха в затвора и излежават присъди от 4 и 4,5 г. за това, че са предоставили на българина секретни документи.

Стамен Станчев е завършил военно училище и по някои данни е бил военен разузнавач. Той е близък на бившия президент Петър Стоянов и е бил начело на фондацията му “Център за глобален диалог и сътрудничество”, учредена във Виена. В австрийската столица българинът участва в международна конференция на фондацията през 2012 г., след като румънски съд му разрешава да пътува зад граница. Година по-късно получава присъда, но успява да избяга и до днес не е намерен.

Станчев поддържа изключително тесни връзки с банкера беглец Цветан Василев, който също през 2012 г. участва в срещата във Виена. Най-известният му партньор обаче е покойният американски милиардер Марк Рич, с когото нашенецът е имал общ бизнес. Част от близките контакти на нашенеца са с бившия президент на САЩ Бил Клинтън, шефа на Формула 1 Бърни Екълстоун, актрисата Джесика Алба, собственици на мултинационални концерни и политици.

 

Приятелски огън

Български разузнавач го предал на румънците

Румънските разследващи са се опитали да намерят връзка между Станчев и друг българин - военен разузнавач, осъден за шпионаж в северната ни съседка. Петър Зикулов е наказан, след като е разкрита негов контакт с местен офицер, от когото получавал секретни сведения, предавани после на украинското посолство в Букурещ.

Агенции от северната ни съседка упорито твърдят, че краен получател на изнасяната военна информация била Русия, а украински дипломат е бил само посредник. Затова и подозренията за Зикулов са, че всъщност е бил вербуван от Кремъл. Въпреки, че спецслужбите на съседите ни искали да докажат връзката му със Станчев, това не случило, защото не намерили достатъчно доказателства. Смята се обаче, че именно Петър Зикулов е насочил румънски шпиони по следите на Станчев. Така навярно се надявал, че в случай на издънка ще има заслуги и няма да бъде съден. Станчев обаче се оказал доста по-хитър от Зикулов и затова в момента е на свобода. Смята се, че издирваният отдавна е със сменена самоличност и не рискува да бъде разкрит, задържани предаден на румънските власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право