Двама души са загинали при инцидент на площадка за радиоактивни отпадъци до АЕЦ „Козлодуй”

При инцидент тази сутрин на строителната площадка „Радиана“ са загинали двама строителни работници, а други двама са пострадали, съобщават от пресцентъра на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

На площадка „Радиана” се изгражда национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България. Възложител на обекта е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”, а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“. Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията.

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г., а от 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката.

Ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” изказва искрени съболезнования на близките на загиналите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България