Истината за атентата в Златни пясъци излезе в книга

„Не дърпай втори път дявола за опашката“, предупреждава авторът й, бившият контраразузнавач Павлин Павлов

30 години след единствения у нас атентат, в който са взети деца за заложници - в пика на сезона, пред хотел"Интернационал" в Златните, излезе цялата истина. На нея посвещава новата си книга "Не дърпай втори път дявола за опашката" нейният автор, бившият контраразузнавач Павлин Павлов.

"Дори, ако попитате варненци какво се е случило на 8 юли 1987 г.в международния курорт, където са хвърчали гранати, осколки са ранявали туристи, а двете похитени деца са преживели целия ужас пред лицето на смъртта, трудно ще ви кажат", казва Павлов.

На премиерата на книгата, която е един вълнуващ художествено-документален разказ за тези събития, присъстваха и живи участници в тях. Това са полковник от резерва Сава Денев, който в продължение на 36 часа е водил преговорите с терористите, и Любомир Димитров, също полковник от резерва,тогавашен шеф на РДВР Варна.

picture-793

Книгата, а и техният драматичен разказ, не са само хронология на случилото се, но и задълбочен анализ на генезиса на това тежко престъпление, в което главните "герои" са обикновени мирни турци от силистренското село Чернолик, чиято съдба се преобръща от принудителната смяна на имената по това време и изцяло ги радикализира.

Авторът прави актуална препратка и към проявите на съвременния тероризъм. Но целта му е да покаже смелите и адекватни действия на службите и служителите на МВР по онова време, които са предотвратили възможно най-ужасния край, а именно смъртта на двете деца.За атентата тогава и последвалия съдебен процес, завършил със смъртна присъда на единствения оцелял похитител, имало почти медийно затъмнение- само няколко кратки съобщения в пресата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България