Историкът Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново

Едмънд Бек и Ансамбъл „Българче“ са носителите на наградата „Велико Търново“

Историкът и общественик проф. Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново. Удостояването му стана факт по време на днешната Тържествена сесия на Великотърновски общински съвет. Сред гостите бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, представители на държавни и образователни институции, дипломати, гости от побратимените градове, жители на Старата столица.

Кандидатурата на проф. Пламен Павлов бе единодушно подкрепена както от комисията, разгледала номинациите за почетен гражданин, така и от Общинския съвет. В становището си кметът на Старата столица Даниел Панов посочи, че Пламен Павлов се нарежда сред най-достойните личности в съвременната българска наука, култура и духовност. „Той е признат и утвърден учен и изследовател на историята и културата на Велико Търново, ползва се с безспорен авторитет както в академичните общности, така и сред широките обществени кръгове“, коментира Даниел Панов.

Поради предварително планирани ангажименти, свързани с популяризирането на България по новия проект на Външно министерство „Мисия България“, проф. Пламен Павлов нямаше възможност да присъства на заседанието. Решението за удостояване бе прочетено от председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов. Диплома за престижното звание „Почетен гражданин“ кметът Даниел Панов връчи на неговата съпруга Румяна Павлова. Тя благодари за високото отличие, а в специално видеообръщение думи на признателност изрази и проф. Пламен Павлов. Проф. Павлов е радетел за официалното признаване на Велико Търново за историческа столица на България.

Проф. Пламен Павлов е автор или съавтор е на повече от 300 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия. Участва в различни форуми и изяви на българските общности в редица държави. От 2003 година е автор и водещ на популярното телевизионно предаване за история и култура „Час по България“. Сценарист и консултант е на редица документални филми за българската история, за съдбата на българските общности в чужбина и др. С изключително широката си обществена дейност проф. Павлов има много голям принос както за утвърждаването и издигането на авторитета и престижа на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, така и на Старата българска столица Велико Търново, в чийто обществен и културен живот той има много сериозно и постоянно участие.

Преди броени дни Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров стартираха серия от лекции и срещи с българските общности в чужбина по проекта „Мисия България“. В повече от десет държави те представят българското културно-историческо наследство. Фокусът на „Мисия България“ е поставен върху българската средновековна история и кирилицата. Проектът е част от Комуникационния план на Министерството на външните работи за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Идеята е да се популяризира културния принос на България за европейското и световно развитие.

Част от тържествената сесия бе и връчването на наградата „Велико Търново“, която също традиционно бива присъждана на общественици с принос за развитието на Старата столица. Носители на приза станаха американският предприемач Едмънд Бек и ансамбъл „Българче“.

Едмънд Бек е награден за ролята му за опазване на исторически и културни обекти в старопрестолния град. Американецът инвестира в реставрацията на знаковия паметник на културата хан „Хаджи Николи“. Той е собственик на хотел „Цар Борис“, Йоновия хан и на вековни къщи в Стария град, които са в различна степен на подготовка за възстановяване. Наградата бе приета от представителя му във Велико Търново Любомир Марков.

Ансамбъл „Българче“ е удостоен с награда „Велико Търново“ по повод 50-годишния юбилей и голямата роля за опазване и съхраняване на традициите, обичаите и нематериалното културно наследство. Призът бе връчен на Петър Петров, доц. Митко Димитров и Галя Иванова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони