Исторически акт! Първият еднополов брак на остров Лесбос е факт

На брега на плажа в Ересос на остров Лесбос, в сянката на статуята на великата поетеса на античността Сапфо, се състоя първият в историята на острова брак между две британски жени. Сватбата бе организирана от собственика на туристическата агенция „Сафо Травел“ Йоанна Савва, която организира Женския фестивал «Sappho wedding» всеки септември.eresos

В съответствие с британското законодателство (но също така и с други северноевропейски закони), се бракосъчетаха Карен и Стефани, които след това обаче ще завършат узаконяване на връзката си в мястото си на произход. Това е така, защото неотдавнашното институционализиране на споразумението за съжителство между хомосексуалистите в Гърция, не се отнася за чужденци, които нямат разрешение за пребиваване в Гърция, т.е. двете дами са временно пребиваващи в Гърция.

В изявления пред медии, г-жа Савва подчерта, че събитието проведено на мястото на древния Ересос, има голямо значение за света на лесбийките, тъй като Ересос е родното място на Сафо, древна поетеса, чиито стихотворения са символ на правото на желание за любов между жените.

Що се отнася до "легитимността" на церемонията, г-жа Савва подчерта, че събитието е извършено от упълномощено от Британия лице, което може да изпълнява подобни церемонии и в бъдеще.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа