Италиански „бик“ е любимец на англичаните

Lamborghini Gallardo е любим автомобил за екстремно шофиране

Кой автомобил бихте искали да карате, ако имате възможността да избирате? Всеки пети англичанин се насочва към Lamborghini Gallardo. Това се очертава като любимата кола на нацията, въпреки че не се произвежда от 2013 г. насам. Може да звучи странно, но поданиците на кралица Елизабет II мечтаят за вносни модели, въпреки че традиционните британски марки Bentley, Rolls-Royce, Jaguar и Land Rover също разполагат с изключителни машини като бързина, лукс и дизайн.

20-2-6kol

Lamborghini Gallardo е най-предпочитаната кола от любителите на екстремното шофиране на писта. Това показват заявките от клиентите,  които ползват услугите на една от водещите компании в Обединеното кралство за организиране на пистови тестове с различни спортни автомобили Truck Days. Най-много хора искат да карат италианската „бегачка“, която събира 19,2% от резервациите. На второ място по интерес е Audi R8 с 12,4%. Чак на трета позиция се нарежда британски модел – Aston Martin Vantage с 9%, колкото имат също Nissan GT-R и Ferrari 430. В предпочитанията по марки Lamborghini също е категоричен фаворит на потребителите с 23% пред Aston Martin със 17% и Ferrari с 14%.

20-4-6kol

Gallardo е най-успешният автомобил в историята на Lamborghini. От него са произведени 14 хиляди екземпляра за период от 10 години (2003 – 2013). Както всички модели на марката, той носи името на реален бик, предизвикал възторг сред зрителите на корида в Испания. Основателят на компанията Феручо Ламборгини е бил запален почитател на тези зрелища поставя традицията да кръщава колите си на бикове, затова имената им звучат „испански“. В 10-годишния си жизнен цикъл Gallardo е произведен в 32 варианта. Моделът се е предлагал като купе и спайдър, в различни нива на мощност, оборудване, интериорни и екстериорни пакети. В много държави са доставени полицейски коли Gallardo, както и поръчкови с уникални спецификации за индивидуални купувачи.

voucher

При излизането си на пазара през 2003 г. автомобилът разполага с мощност от 500 конски сили, генерирани от атмосферен петлитров двигател V10. Задвижването е задно с 6-степенна ръчна трансмисия. Впоследствие започват да се предлагат модели с двойно предаване и с автоматизирана трансмисия с лостчета за смяна на предавките на волана, а мощността на мотора се качва до 570 конски сили. Най-бързият вариант е олекотеният и наточен Gallardo Superlegerra, който ускорява за 3,4 секунди от 0 до 100 км/ч, за 10,4 секунди от 0 до 200 км/ч и постига максимална скорост325 км/ч. Ценителите на екстремните автомобили предпочитат класическия вариант на Gallardo със задно предаване и механична трансмисия, чрез която имат абсолютен контрол върху разярения „бик“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили