И кукерки гониха злото в Сливенско (СНИМКИ)

На кукерските празници имаше и "дяволи", и "мечки".

Млади жени и момичета бяха включени в кукерските групи, които участваха в традиционните "Маскарадни игри" в Сливенско. Според традицията, маски и чанове слагат само младежи, мъже и не толкова млади мъже. В днешните времена обаче се включва всеки, който може да издържи на тежестта от 10, та до 30 и повече килограма чанове, както и на облеклото. Пък и малкото млади в населените места имали желание да участват по всякакъв начин във възстановката на традициите - обясниха от кметството и местното читалище в селото-домакин Глушник.

Компетентно жури под председателството на доц.д-р Владимир Демирев оценяваше участниците в карнавалните игри. Любопитното е, че докато кукери представяха ритуала за посещение в дома на стопанин, сред наричанията имаше, освен "да сме работни и имотни", и "грамотни".

"Маскарадни игри" са традиционни празници, които община Сливен организира. Този път домакин бе кметството в Глушник наред с местното читалище. Кметът Димитър Петков поиска прошка от съселяните си, макар и ден преди Сирни Заговезни, и обяви благотворителна инициатива. На площада бе отворен щанд за сувенири. Средствата от продажбата им ще отидат за довършването на православна църква в Глушник.

Кметът на община Сливен Стефан Радев поздрави участниците. Областните управители на Сливен и Търговище, ръководителите на ДАНС, РУ на МВР, председателят на общинския съвет, съветници, кметове на населени места уважиха събитието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България