Какво уби д-р Пандова

Д-р Нели Пандова

Съмнително е, че е починала от COVID-19

Медици сочат като най-вероятна причина за смъртта на лекарката белодробна емболия

Три от тестовете са отрицателни

Проверка на “Труд” установи, че има противоречиви обстоятелства около твърдението, че лекарката от Центъра за спешна и неотложна помощ д-р Нели Пандова е починала от зараза с Covid-19.

Първото съобщение за подобна причина дойде от доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб на днерашния брифинг. Той допълни, че д-р Пандова е починала в спешното отделение на Александровска болница.

От Александровска болница, където д-р Нели Пандова е потърсила помощ и е починала в спешното, отказаха информация под претекст, че става въпрос за лични данни. Не казаха и какъв е резултатът от взетия преди смъртта є PCR тест, който се очакваше.

Проверката на “Труд” установи, че д-р Нели Пандова е имала три отрицателни PCR теста, един при постъпването в болницата и два при изписването. Тя е приета в УМБАЛ “Св. Анна” на 31 март с вирусна пневмония и е изписана на 7 април в добро състояние, казаха за “Труд” медици в Окръжна болница. Оттам съобщиха, че на д-р Пандова страдала от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), високо кръвно налягане и наднормено тегло.

На днешния брифинг в Министерски съвет шефът на НОЩ проф. Мутафчийски съобщи от своя страна, че има положителен резултат от бърз тест на д-р Пандова, но се чака PCR-ът. Според него “този случай поставя под съмнение придобиването на имунитет”.

Специалистите, с които “Труд” разговаря, определиха подобно твърдение като изключително важно за вида и срока на мерките, които трябва да се вземат срещу пандемията.Те бяха категорични, че пълната информация за причината за смърта на д-р Пандова трябва да бъде огласена.

Експертите свързаха важността на тази информация и с категоричната позиция на премиера, че за да са здрави хората, трябва да са информирани и че истината не бива да бъде скривана.

Неясни останаха в тази връзка твърденията на говорителката на Спешна помощ Катя Сунгарска, че д-р Пандова била една от първите контактни, което наложило да бъде карантинирана, след като станало ясно, че един от шофьорите, с които била на дежурство, е заразен. Съпругът на докторката също е лекар. Двамата взели решение да се разделят в отделни жилища. Сунгарска твърди, че Пандова дала положителен тест и била една от 14-те работещи в спешна помощ, пипнали заразата.

Колеги на починалата докторка разказаха, че се чувствала добре след изписването от Окръжна болница, че продължавала предписаното й лечение с антибиотици и мислела за връщане на работа. Споделяла, че се чувства здрава.

Според медици от “Св. Анна” най-вероятната причина за смъртта на доктор Пандова ще се окаже белодробна емболия.

 

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, пред “Труд”:

Получихме сертификат от най-авторитетната организация

Резултатите ни са валидирани

Резултатите на Националната референтна лаборатория са абсолютно валидирани на европейско ниво, каза проф. д-р Кантарджиев.

Получихме сертификат от специализиран институт INSTANT, Дюселдорф, който е най-авторитетната сертифицираща организация на Европа. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на Националния оперативен щаб.

“Националната референтна лаборатория има сертификат, че познаваме коронавируса - от всички изпратени коронавируси имаме 100% получен резултат. Това означава, че резултатите на Националната референтна лаборатория, която спазва изискванията за провеждане на изследванията са абсолютно валидирани на европейско ниво”, посочи още проф. д-р Тодор Кантарджиев.

“Много малко знаем за патогенезата на заболяването. Не сме сигурни, че се наличието на антитела защитава и че всеки е на 100% защитен. Знаем, че може би в долните отдели на дихателната система може да остане вируса и да продължи да действа, а резултатът от теста, който се взема от носа да е отрицателен. Явяват две гнезда на заразата - едното е гърло, горна част на дихателната система, а другото е белият дроб, като вирусите на двете места се държат по коренно различен начин”, коментира още той.

 

След кончината на д-р Илияна Иванова

В Сливен затягат мерките за медици

Баба и дядо във фамилията са също с COVID-19

] Директорът на областната болница д-р Петров (вдясно) и председатлят на БРС - Сливен д-р Сотиров изказаха съболезнования на семейството и колегите от инфекциозното отделение, където е работила д-р Иванова.
Директорът на областната болница д-р Петров (вдясно) и председатлят на БРС - Сливен д-р Сотиров изказаха съболезнования на семейството и колегите от инфекциозното отделение, където е работила д-р Иванова.

“Трябва да се предприемат нови мерки по отношение на организация и безопасност на персонала. Възложено е на лекарите да направят предложения. На началника на отделението съм казал, че сме готови, каквото е необходимо като ресурс и логистика, да осигурим. Това заяви кметът на Сливен Стефан Радев след поклонението в памет на д-р Илияна Иванова, която стана първата жертва в бяла престилка на коронавирусна инфекция. В понеделник това ще бъде решавано от кризисния щаб, отбеляза още Стефан Радев. 43-годишната лекарка от инфекциозното отделение на областната МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен бе изпратена с траурно бдение по обяд на 4 май. Колегите й се събраха пред административния вход на болницата заради невъзможността да присъстват на погребението, където да я изпратят в последния й път. Д-р Радостин Иванов, съпруг на починалата лекарка и също инфекционист, получи разрешение от здравните власти да се сбогува с нея. Той е с положителна проба за коронавирус и се лекува. 12-годишният им син е с отрицателна проба, но дядото и бабата на детето са с положителен резултат за инфекцията и са пациенти на военната болница в Сливен. Преди десетина дни останала вкъщи, под домашна карантина, защото не се почувствала добре. Ден, след като излязъл положителния резултат за коронавирус, състоянието й рязко се е влошило. Въпреки усилията на колегите й, консултациите със специалисти от столицата, фаталният край настъпил бързо, в реанимацията. Не е имала други заболявания. Българският лекарски съюз откри дарителска кампания за пострадалите от коронавирусни инфекции медици. Семейството на д-р Иванова ще бъде подпомогнато с 5000 лева. Депутатът Делян Пеевски дари 10 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения