Как се вталяват американките преди отпуск

Корицата на „Тайм” е посветена на сензационната статия на д-р Оз.

Три диети предлагат бързо отслабване

Дойде времето, когато наближаващият отдих на плажа бие тревога за много дами – как ли ще изглеждам в бански костюм? Тези, които тази година ще прескочат почивката, също се тревожат от наедрялата си фигура, която оскъдните летни дрехи вече трудно прикриват. За тях сме подбрали три много популярни и изпитани диети в САЩ, които нямат точни български имена и затова ги даваме в оригинал.

Anti-food-snob diet

Това не е диета в прекия смисъл на думата, а цялостно отношение към храната. Преди няколко години известният учен д-р Мехмет Оз написва сензационна статия за хранителните продукти, заела корицата на Time.

Според него (и това се поддържа от мнозина експерти) няма никакъв смисъл да харчим пари за т.нар. органични плодове и зеленчуци, да се вглеждаме в очите на рибата, за да установим колко е прясна, или пък да се интересуваме доколко свободна е била кокошката, чиито яйца купуваме.

Замразените по всички правила продукти съдържат не по-малко витамини и хранителни вещества, отколкото скъпите им „колеги” със съмнителен произход, обикновено в условията на мегаполисите.

В статията д-р Оз обяснява, че правилното хранене може да бъде достъпно и просто, а най-важното е винаги да се придържате към следните правила, чието съблюдаване ви гарантира да бъдете във форма без прекалени финансови разходи.

- Консервираните и замразени продукти са полезни също като свежите им аналози. Тайната е в правилната обработка, затова проверявайте етикета за „излишни” ингредиенти – колкото по-малко са те, толкова е и по-полезен продуктът.

- Яжте месо не повече от 4 пъти седмично, тъй като организмът не се нуждае от повече мръвки. Най-здравословен вариант е пуешкото.

- Сладкото в умерени количества също е полезно. Например сладоледът с яйца и ядки е богат на калций и протеини, а фъстъчената паста – на калий и фибри. Основното е да не прекалите с размера на порцията.

- Дори определяните като неособено полезни продукти са напразно низвергнати – например маринованите краставички са нискокалорични и богати на витамин К.

Главната идея е, че съвременните начини за консервиране са толкова напреднали, че позволяват да се запазят полезните свойства на продуктите дори след обработката, а правилното хранене не е необходимо да се свързва с космически суми.

The Low Fodmap Diet

Основните постулати са формулирани от д-р Сю Шепард. Диетата се състои в постепенното изключване от менюто на продукти, които предизвикват подуване на корема – на първо място въглехидратите, които стимулират ферментацията.

Съществува черен списък, който включва зеле, артишок, гъби, ябълки, мляко, мед ... Останалото премахвайте постепенно от храненето, като се вслушвате в организма си. В резултат се получава добра обмяна на веществата и здрав стомах, завинаги ще се простите със синдрома на раздразненото дебело черво. И не на последно място – ще се сдобиете с мечтания плосък корем.

Разбира се, всеки човек има индивидуален набор от забранени продукти, обаче съществува универсален списък с храни, които трябва да се ограничат или да се заменят.

Лактоза. Тя се съдържа в млякото, изварата, сиренето, заквасената сметана, всички видове сладкарски кремове и сладолед. Не всеки организъм може да преработва качествено лактозосъдържащи продукти, когато са в голямо количество. Като следствие възникват повишено образуване на газове и коремни болки.

Алтернативата са растителното мляко и масло, твърдите сирена, непастьоризираните млека.

Фруктоза. Високата й концентрация в много плодове и сокове ги прави неканени гости на масата. Ябълките, гроздето, крушите, сухите плодове – това са продуктите, които трябва да изключим на първо място. По-„дружелюбни” към стомаха са техните аналози, като бананите, боровинките, ягодите, пъпешите.

Бобови. Те съдържат въглехидрати от особен тип – галактоолигозахариди, които предизвикват подуване и болки в корема. Въпреки голямата им хранителна ценност, най-добре е да се ограничи тяхната консумация от хора, страдащи от повишено образуване на газове. Алтернатива са оризът, овесът, пшеницата, ръжта, ечемикът.

Хранителни полиоли. Това са популярните подсладители, които се крият зад обозначението на етикетите „без захар” в диетичните продукти, фармацевтичната продукция, сладкарските изделия, в т.ч. дъвките и бонбоните. Алтернативата, колкото и да е странно, е обикновената захар, както и медът, петмезът, кленовият сироп.

Сinch!

Синтия Сас, автор на няколко нашумели холивудски диети, предлага различен път за избавяне от излишните килограми.

Нейният 30-дневен проект започва с 5-дневно ограничение, в продължение на което можете да експериментирате само с 5 продукта - спанак, малини, бадеми, яйца и кисело мляко. След това постепенно започвате да включвате и други плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови. Накрая ви се разрешава да включите в менюто си риба и птиче месо.

През целия 30-дневен курс диетоложката препоръчва заниманията със спорт – 30-минутни упражнения пет пъти седмично.

Главната задача на Сinch! не е толкова свалянето на килограми за кратко време, колкото усвояването на грамотен подход към храненето. Синтия Сас обещава, че след 30-дневния маратон ще престанете да се храните безразборно и ще подхождате осмислено към всяка хапка.

Ето и трите най-важни правила:

1. Яжте редовно и по график, като промеждутъците между храненията трябва да са 3-5 часа.

2. Следете за баланса на хранителните елементи, като фибрите, протеините и въглехидратите трябва да присъстват равномерно.

3. Използвайте естествени подправки – те не само ще обогатят храната ви с нови вкусове, но ще ускорят обмяната на веществата. Наблегнете на джинджифила и пипера (черен, червен, лют, бял и т.н.).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме