Калоян Паргов: Непростим творчески вандализъм е стихове на Вапцаров да се превръщат в долнопробна чалга

Наш дълг, като европейци и социалисти, е да не допуснем истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена. Да се изкривят фактите и да се омаловажи подвига. Това заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов по време на възпоменателния митинг-поклонение по повод 76 години от разстрела на Никола Вапцаров и неговите другари Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов, съобщиха от партията. На събитието, което се състоя на мемориала „Гарнизонно стрелбище“, присъстваха членове на Изпълнителното бюро на НС на БСП, народни представители, евродепутати, общински съветници, родственици на загиналите и десетки граждани. Бяха поднесени венци от президента на Република България Румен Радев, от НС на БСП и парламентарната група на „БСП за България“, от Градския съвет на БСП – София и от посолството на Руската федерация.kpargovvdobreva-vapcarov-21-7-18

„Наш дълг, като потомци, е да не допускаме световният поет Никола Вапцаров, за пореден път, да бъде разстрелян. Не само трябва да запазим „Моторни песни“ в учебниците, но и да съхраним смисъла на неговата гениална поезия“, каза в словото си Паргов.

Според лидера на столичните социалисти непростим е творческият вандализъм, на който станахме свидетели – стихове на Вапцаров да се превръщат в долнопробна чалга.

„Ето защо тук, на Гарнизонното стрелбище, трябва да си обещаем, че ще отстояваме и браним паметта за героите и истината за техния подвиг“, призова участниците във възпоменанието Калоян Паргов.

„Делото на героите, чиято памет днес почитаме, заедно с делото на десетките хиляди участници в съпротивата, е неопровержимо доказателство, че българският народ, в периоди на съдбовни изпитания, може да отстоява с оръжие в ръка родовите си и общочовешките ценности“, категорична бе проф. Ваня Добрева, заместник-председател на БСП – София и водещ на събитието. Тя почете обръщението на президента Румен Радев към близките, организаторите и участниците в митинга-поклонение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България