Камера за незрящи чете на български език

Възпитаници на училището за деца с нарушено зрение изпробваха уникално устройство

Камера с размера на флашка може да промени живота на незрящите у нас. Авангардното устройство OrCam MyEye2 бе представено в Международния ден на белия бастун в Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна.

%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d1%80%d1%8f%d1%89%d0%b8-1_640x360

Част от 148-те възпитаници на училището изпробваха камерата, която се прикрепва към очила и сканира всичко посочено. Тя може да разпознава лица, продукти, парични знаци, улични табели и да чете от хартиени и електронни повърхности. Дава информация и за точен час и дата. Устройството е разработено в Израел и вече се ползва от потребители в 28 държави по света. От няколко седмици то чете и на български език.

Камерата разполага и с изкуствен интелект, който се самообучава, а с нейна помощ незрящите увеличават своята производителност в ежедневието до 60%, стана ясно на презентацията. "Тази камера прави излишен белия бастун, дори и за хора с нулево зрение", обясни директорът на училището Жулиета Петкова. Цената на устройството е около 4500 долара и според преподаватели, за да се ползва то от широк кръг незрящи, е нужна подкрепа от държавата. "Образованието е много важно за бъдещето на всеки човек.

%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d1%80%d1%8f%d1%89%d0%b8_640x360

Всяка книга е една нова вселена, а тази камера открива нови светове за хората със затруднено зрение", сподели Барбара Виторелли, учител по литература и "Мис Глобъл 2017". Заедно с колежката си Гери Дончева бразилката гостува в училището в Деня на белия бастун. Двете майсториха с децата ръчни бижута в работилницата по керамика и останаха впечатлени от базата, уменията на учителите и възможностите на новата технология в помощ на хората с увредено зрение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България