Кардиолог мами пациенти, че са болни, поставя стентове на здрави сърца

Кадър от Нова тв

Д-р Петър Лазов получава заплата от 57 000 лева

Кардиолог в областната болница в Пазарджик поставя стентове не само на болни, но и на здрави пациенти. Той е получил заплата от 57 000 лева за януари. За последващите месеци възнаграждението му също е приблизително такова. Това показа разследване на Васил Иванов за „Неделята на NOVA”.

Д-р Петър Лазов е един от тримата инвазивни кардиолози в лечебното заведение. Той поставя стентове по безкръвен метод на хора със сърдечни проблеми. Заплащането за този труд навсякъде в страната е между 4000 и 8000 лева, дори в частните болници. Някои от светилата в сърдечната хирургия получават и по 12 000 лева.

Здравната каса заплаща на болниците 4 500 лева за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я извършва. Според източници на Нова телевизия в случая в Пазарджик директорът на болницата дава на д-р Лазов близо 50%. Така той получава по около 2 000 лева за 30-минутната интервенция.  По информация на медията, за да взема още повече пари, д-р Лазов извършва процедурата буквално на „конвейер“ и вижда нужда от поставяне на стент на всеки пациент, дошъл на преглед при него. Слагал стентове и на напълно здрави хора, като ги заблуждавал, че имат стеснение на кръвоносен съд в сърцето.

Екипът на „Неделята на NOVA” провери наистина ли е така и направи експеримент. Сдоби се с коронарография на подставен, напълно здрав човек. Коронарографията е изследване, при което в кръвта се поставя цветно вещество и след това с апарат се прави видеозапис на кръвоносните съдове на сърцето и се вижда дали някъде има стеснение и дали има нужда от поставянето на стент. Коронарографията бе показана на няколко водещи специалисти от столични болници и те бяха категорични, че в сърцето на „пациента” няма стеснение на нито един кръвоносен съд. Светилото в кардиологията и кардиохирургията у нас – проф. Генчо Начев, директор на кардиологична болница „Св. Екатерина“ потвърди, че проблеми със съдовете в сърцето на човека няма. Проф. Начев бе категоричен, че поставянето на стент на здрав човек крие сериозни рискове за здравето му: "Когато се слага стент на здрав съд, тогава този съд се уврежда и се вреди на пациента".

След това „пациентът” отиде на преглед при д-р Лазов. В частния му кабинет, където той също преглежда срещу заплащане, със скрита камера отиде и жена, която се представи за съпруга на подставеното лице. Виждайки коронарографията, медикът заявява, че на мъжа трябва да се постави стент на дясната артерия. "Дали ще сложа един стент или 2 стента, не мога да ви обещая", казва д-р Лазов.

Вече пред камера д-р Лазов отрече да получава 57 000 лева месечна заплата от пазарджишката болница, както и това, че поставя стентове на здрави сърца.

При срещата си с д-р Лазов журналистът Васил Иванов попита д-р Лазов колко струва колата му, той от своя странна отказа да отговори на въпроса. Кардиологът отрече да е казвал, че на подставеното лице трябва да бъде сложи стент. "Казал съм, че ако има нужда, ще се сложи стент", заяви той.

"Ако вие гледате по телевизията такъв човек бихте ли използвали думата мошеник?", попита журналистът Васил Иванов. "Не се смятам за мошеник" - отговори д-р Лазов. Кардиологът също така многократно заяви, че не си спомня точната сума на заплатата, която получава.

Как реагира директорът на лечебното заведение д-р Васил Вълчев на разкритията на Нова телевизия и защо под ръководството му се извършват безобразията ще бъде показано в продължението на разследването в „Неделята на NOVA” на 22 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право