Катрин Тасева - Сърце за милиони

Прекрасната Катрин Тасева - едно от най-обичаните ни нови златни момичета, грабна три сребърни медала и един бронзов в многобоя по време на Световната купа по художествена гимнастика, която се проведе в София. И зарадва с таланта си цяла България. 

Тя е толкова пленителна, с толкова красива усмивка и изключително меки движения, че човек не може да откъсне очите си от нея, когато е на килима в залата. Катрин Тасева е само на 21, а вече се утвърди като истински лидер на националния отбор по художествена гимнастика. Успешните й състезания следват едно след друго, а медалите й радват зажаднялата за български успехи публика. На току-що отминалата Световна купа в София зрителите я видяха и с необходимото самочувствие, което в последното десетилетие малко липсваше на българските индивидуални гимнастички. Българите искат да видят отново своите любимки като кралици, такива, каквито бяха онези от предишното златно поколение.

Кати внесе точно тази вяра, че България може да бъде отново номер 1. Защото в нейните съчетания, както и на другите момичета от отбора - Невяна Владинова и Боряна Калейн, е заложена най-голяма трудност - и с тяло, и с уред. И всичко изглежда толкова красиво...

Катрин е родена в Самоков, но израства в Пловдив, където започва да тренира още преди да е навършила 4-години. Треньорките минавали по детските градини и раздавали листовки. И Кати дава своята на родителите си, те я водят в залата и така започва всичко. Следват тренировки в клуб “Тракия”, най-първата й треньорка е г-жа Лафчиева, а след това при голямата Светлана Цветкова, която всъщност я води в националния отбор, вярвайки в успеха й.

На 12 години идва в София и най-напред започва при ансамбъла за девойки на Валентина Симеонова. За съжаление, тя не попада на европейското, но треньорката й заявява категорично, че Кати ще става индивидуална състезателка, а няма да е в ансамбъла. Преминава в клуб “Левски” при Нешка Робева. Отначало мисли, че е много страшно при тази велика треньорка, но се оказва, че не е така. Нешка често я води да живее при нея, за да спазват необходимата за Кати диета. В националния отбор неин личен треньор е Силвия Стойнева, но тя заедно с Бранимира Маркова - главният треньор на грациите, я извайват и шлифоват до истински блясък. Това, което Кати е днес на терена.

Разбира се, че й е идвало да се откаже. А най-тежко е, когато трябва да сваля килограми. Признава, че всеки ден се качва по 4 пъти на кантара, но без това не може. Както всички гимнастички, и тя не е по-различна - цялото й време преминава в залата - понякога тренировките са по 7-8 часа на ден, често си тръгва и към 12 ч. през нощта. Но когато искаш да си на върха, лишенията са неминуеми. Най-добрата й приятелка е другата грация Невяна Владинова. Тя почти си я отглежда - като кака (Неви е с 4 години по-голяма), и Кати научава от нея много неща за живота и за гимнастиката. Любимата й гимнастичка е Мария Петрова, харесва много и Лили Игнатова. А от чуждестранните споделя, че най-много се е възхищавала на рускинята Алина Кабаева. Смаяна е от гъвкавостта й и с какво забавление играе на килима.

Когато Катрин завършва спортното училище в Клуб “Левски”, тя не успява да отиде на абитуриентския си бал, защото по това време е на състезание. Сега учи в Националната спортна академия треньорски профил. Най-голямата й мечта е олимпийски медал в Токио. И е сигурна, че ще я преследва докрай. За което й е нужно само здраве и стабилност в състезанията. За нея гимнастиката е начин на живот, напълно й е отдадена.

Освен с таланта си, Кати е известна и с изключително доброто си сърце. Шефката на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разказа с много любов за изненадата, която невероятната Кати направила за рождения ден на приятелката си Невяна Владинова по време на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016-а. В много красиво оформена тетрадка тя събира искрени поздравления за Неви от най-големите български спортисти, които й пожелават успех на игрите. И й връчва подаръка точно преди старта в Рио, когато е личният й празник. Красив жест, който се помни за цял живот.

Друг случай, трогнал всички, е, когато на първото си европейско първенство Кати печели сребро - огромен успех за нея. В същия момент съдиите орязват на финалите жестоко Невяна на бухалки. И вместо да се радва на постижението си - Кати е тъжна и плаче. Илиана я намира съвсем сама, свряна в един ъгъл да хлипа заради незаслужено ощетената си приятелка.

Катрин има и други мечти освен олимпийски медал. Тя истински се надява да учи актьорско майсторство или с постановка на танци в НАТФИЗ. Но тази идея засега е отложена за по-късно, когато приключи с активния спорт. Има и още една мечта - за своя малка пекарна. Надява се, че след олимпиадата в Токио, ще може да я осъществи. Засега сладките и солени експерименти прави вкъщи. Грацията предприе и още една крачка - вече е сгодена за своя приятел - европейския шампион по борба Николай Щерев, който е син на големия шампион Симеон Щерев. Сватбата обаче за сега не е на хоризонта, но след Токио и това може да се случи.

 

Дари златния си медал

Има един момент от живота й, който впечатли мнозина. Миналата година Кати буквално разчувства всички с решението си да помогне на футболиста Иван Тодоров, който се бори с тежко заболяване. Кати обяви търг за първия си златен медал от миналогодишната Световна купа в София и за бухалките, с които тя го спечели. Момичето събра 10 000 лева и помогна на бившия футболист. След което изненадващо анонимен дарител й върна медала, защото трябва да бъде при шампиона, не при него. “Много е ценен и много го обичам, но той е просто един предмет, с който мога да се разделя”, каза Кати. За своя жест спортистката получи и приза “Жена на годината”.

 

За нея

Жена, човек и голям състезател

Катрин е много жена! Много човек! Много състезател! Тя винаги ме е провокирала да споделя с вас колко топлина, любов и доброта има в сърцето й. Важното е, бе Бог го вижда. Отговорно заявявам, че тя има едни от най-силните, впечатляващи и спиращи дъха съчетания в света. На състезание това момиче надскача себе си. Катрин толкова умее да се концентрира, толкова умее да даде всичко от себе си.

Илиана Раева, председател на БФХГ

 

Има завидна психика

Катрин Тасева за пореден път показа, че е един много добър състезател. Много съм доволна от нея. Тя демонстрира една завидна психика, успя в два поредни дни да изиграе и четирите си съчетания много добре. Мои колежки непрекъснато ме поздравяват и говорят за Катрин, за яркото й присъствие на килима, казват, че тя се отличава със собствен стил, което няма как да не ме радва.

Бранимира Маркова, селекционер на националния отбор - индивидуално

 

Само тя игра без груба грешка

Катрин Тасева може много, тя е фантастичен човек и състезател. От всички конкурентки на Световната купа, единствено тя си изигра осем от осем съчетания без груба грешка. Това е изключително и показва желязната й психика.

Мария Гигова - почетен председател на БФХГ

 

Мечтаем за медали в Токио

Най-голямото щастие беше, когато се държахме двете за ръка на почетната стълбичка на Световната купа в София през 2017 г. Общата ни мечта е една - да се държим за ръце и на Олимпийските игри в Токио на стълбичката. Конкурентки сме, но това ни помага. Катрин е прекрасен човек и приятел.

Невяна Владинова - национален състезател

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети