Кевин Маккид планирал да стане инженер

С помощта на актьора от „Анатомията на Грей” е издаден албум с шотландска фолк музика

Кевин Маккид е роден на 9 август 1973 година. Той е шотландски телевизионен и филмов актьор и режисьор. Преди да играе в ролята на Оуен Хънт в „Анатомията на Грей”, Маккид влиза в главната роля като Луций Ворен в историческия сериал „Рим”, Томи в „Трейнспотинг” и осигурява гласа на капитан Джон Мактавиш в „Call of Duty: Modern Warfare 2”и в продължението „Modern Warfare 3”.

Маккид е роден и израснал в Елгин, северна Шотландия. Баща му е водопроводчик, а майка му, Катлийн, секретарка. Той посещава началното училище Сейфийлд и Елгинската академия и е член на местната аматьорска драматична група Морей Ют Тиътър. Планирайки да учи инженерство, посещава Единбургския университет, но напуска и вместо това се записва в Колежа Куийн Маргарет в Единбург, за да изучава драма. Кевин се присъединява към студентската театрална компания на Единбургския университет Бедлам Тиътър, където участва като член на импровизираната комедийна трупа Дъ Импровъртс.

След като изиграва Томи в „Трейнспотинг”, Маккид участва като отец Дийгън в коледния епизод от 1996 г. на „Отец Тед”. Последвали роли включват Малки Джонсън в „Small Faces”. Той използва истинското си име през 2008 във филма "Шаферът", в който участва и колегата му от „Анатомията на Грей” Патрик Демпси.

През 2001 изиграва Елиът в британския филм „Understanding Jane”. Появява се във филма на Ридли Скот „Небесно царство” и във филмовата адаптация от 2002 „Nicholas Nickleby”. През 2004 г. играе Джеймс Хепбърн, граф Ботуел, третият съпруг на Мери Стюарт, кралицата на Шотландия в минисериалът на BBC „Барут, предателство и заговор”. През 2005 г. участва в минисериала BBC „Непорочната кралица”, като Томас Хауърд, херцог Норфък. Той е една от основните звезди на общата продукция на HBO/BBC, сериалът „Рим”, където ролята му като войникът и политик Луций Ворен му спечелва възхвала от критиката и признание в САЩ.

Ролята му в „Рим” води до участието му в медицинската драма „ Анатомията на Грей” като д-р Оуен Хънт. Той прави дебюта си като режисьор през седмия сезон на сериала, режисирайки епизода. „Не ме мами (Моля те не си отивай)“. Маккид коментира за дебюта си: „Това е нещо, което отдавна исках да направя. Шонда Раймс и продуцентите ме подкрепят и ми дават шанса и като си помислите, че струва около $ 5 милиона да се направи епизод, това е доста, да се разчита на актьор, който наистина не е имал никакъв опит.“

Спечелва наградата за „Най-добро изпълнение в драматичен сериал“ на 14-те награди Prism Awards за работата си в „Анатомията на Грей“. Участва във филма предшестващ „Мъланието на агнетата”, „Издигането на Ханибал”. През 2008 Маккид преговаря за участие като Конър Маклауд в римейк за големия екран на фантази филма от 1986 „Шотландски боец”.

Интересен факт е, че Маккид подбужда създаването на албум с шотландска фолк музика, записан през 2011/12 в родния му град Елгин. Мнозина от допринасящите за този „колективен” албум са стари приятели от училище на Маккид. Албумът е издаден през лятото на 2012 с помощ на благотворителна организация.

Много от песните в албума са фолклорни, предадени през поколенията, както и традиционни шотландски песни от Робърт Бърнс, шотландският поет, написал „Auld Lang Syne”.

Маккид се жени за Джейн Паркър през 1999 година, когато 26-годишният тогава Кевин активно се снима в киното и телевизията. Година след сватбата се ражда синът им Джоузеф, а две години –късно се ражда и дъщеря им Йона. Семейството живее в Лос Анджелис по време на филмирането на „Анатомията на Грей”, но се опитва да се връща в Шотландия или Великобритания поне два пъти годишно.

През юни 2016 година, след 17-годишен брак в пресата се появява информация, че Маккид и съпругата му се развеждат. Двамата вече живеят отделно, но не желаят да коментират причината за развода. Категорични са обаче, че трябва да запазят приятелските си отношения в името на децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали