Ким Чен-ун: Започва нов етап от историята

Мун Дже-ин: Надявам се на открит диалог и постигането на твърд ангажимент

Лидерите на Северна и Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Дже-ин се срещнаха в демилитаризирана зона между двете страни. Двамата се поздравиха на демаркационната линия. След това те бяха посрещнати от почетен караул и военен оркестър, преди да влязат в т.нар. "Къща на мира" за разговорите, предаде БНР.

Вътре Ким Чен-ун написа послание в специална книга, в която се подписват всички чуждестранни високопоставени гости. Според местни медии в него той казва, че сега започва нов момент в историята. Подобно послание Ким отправи и в началото на разговорите си с южнокорейския президент Мун Дже-ин:

"Днес е исторически момент и много хора таят големи надежди. Ние трябва да постигнем добро споразумение, но ако то не се изпълнява правилно, няма да има голямо развитие и мнозина ще се почувстват предадени. Така че съм изпълнен с доста решителност."

От своя страна Мун Дже-ин заяви, че се надява на открит диалог и постигането на твърд ангажимент, така че корейският народ и хората, които жалаят мир, да получат подарък.

Заради срещата в южнокорейската столица Сеул пред сградата на кметството е поставен огромен телевизионен екран, а площадът отпред е украсен с цветя във формата на Корейския полуостров. Много хора пък наблюдават събитиоето на телевизионни екрани на различни места.

В съобщение за срещата Севернокорейската централна агенция посочи, че Ким Чен-ун "ще обсъди открито въпроси, свързани с подобряването на отношенията между Сеул и Пхенян, постигането мир и обединението на Корейския полуостров."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия