Кметове поискаха оръжие от МВР, министър Радев отговори: Абсурд!

Валентин Радев

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев проведе среща с около 120 кметове и наместници от Пиринско в Благоевград, за да споделят кой какви проблеми има относно сигурността и как да се решат проблемите. Срещата бе затворена за медии, но след нея министър Радев обясни,че е имало доста питания и предложения, сред които не липсвали и екзотични идеи.

„Някои кметове казаха,срещаме с престъпност, невинаги има полицаи веднага на място, може ли да ни раздадете пистолети. На мен това ми се видя доста екзотично, не може да се раздаде оръжие на кметовете. 320 хиляди раздадени оръжия има в страната, а кметовете не са нещо по-специално, с тях искаме добра комуникация. Няма как кмета да бъде и местен шериф и едва ли не да вади оръжие. Така, че това си остава една екзотична идея", каза Радев.

Той обобщи,че кметовете са поискали повече бройки полицаи, което няма как сега да стане, но ще може да се прави реорганизация и да се насищат места с униформени където има нужда. „Питаха ме за проходима техника, аз самият бях тук миналата година заради пожара в Кресненското дефиле и сам видях,че има нужда от такава техника. Другата седмица ще получим и ще разпределя за гранична полиция високопроходима техника, но ще огледаме бюджета и за да изпратим автомобили и за други райони, каза Радев.

Хората са искали и видеонаблюдение. А доста общини вече работят по въпроса. Вътрешният министър каза, че това е най-доброто за превенция на престъпността. Според него и МВР ще търси пари, за да закупи камери и да помогне на общините.

Министър Радев обясни, че шефовете на дирекции имат право да правят вътрешна реорганизация на кадрите и да се местят хората където има нужда. Ако евентуално щатовете не достигат, то може да се стигне и до местене от други дирекции на кадри по места където пък има по-голяма нужда или разкриване , ако анализите го докажат като необходимост.

Ще има повече камери пред училища, проблемни участъци, пътища, каза още министър Радев.

Относно възникналия проблем с френския самолет на летище София, където е направен пропуск и не е проверен нито един от пасажерите и са пропуснати в страната, министърът каза,че ще има строга вътрешна проверка по случая.

„Не искам сега да прибързвам и да кажа какви наказания ще има и кой, защото много държа на кадрите в МВР, но се притеснявам за случая и не е последното нещо което им се случва на гранична полиция там. Ще изчакам резултатите от проверката, ще видим кой е виновен, защото е притеснително цял самолет да мине без проверка. Това е прецедент. Тук искам да кажа,че трудно освобождавам хора, защото и трудно се създават кадри", каза министър Радев в отговор на питане дали ще приеме евентуална оставка на шефа на Гранична полиция. Но заяви,че ще помисли и ще направи стриктна проверка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини