Кметът на Велико Търново преговаря за газифициране на старинния квартал „Варуша“

Велико търново, старият квартал „Варуша“

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и екипът му в общинската администрация водят разговори за газифицирането на старинния квартал „Варуша“. Добрата новина бе обявена по време на днешното заседание на Общинския съвет. По време на сесията стана ясно, че преговорите са в напреднала фаза. Процесът може да започне още докато са разкопани улиците в старата градска част. Дейността ще бъде предшестващата обновяването на надземната инфраструктура по проекта за градска среда, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“.

„Още една добра новина за цялата стара градска част на Велико Търново – над 8 километра ще бъдат новите водопроводи, за които правителството осигури финансиране. Тръбите за водата са с 50-годишна гаранция, а подобни дейности не са извършвани повече от половин век“, поясни Даниел Панов.

За първи път ще бъде създадена и кадастрална карта на подземната инфраструктура в двете части на квартал „Варуша“ – Север и Юг, каквато нямаше досега заради специфичния релеф на квартала.

Кметът Даниел Панов подчерта, че ще бъдат сменени водопроводите и по улиците в старинния квартал, които не са в обхвата на европейския проект за градска среда. Те ще бъдат обхванати и в бъдещия процес на газификация. „Работим за осигуряването на допълнително финансиране за обновяване на настилките и на тези улици. Така целият старинен квартал ще стане по-добър за живеене и по-привлекателен както за великотърновци, така и за гостите на нашия град“, посочи Панов.

Кметът на Велико Търново още веднъж призова да не се правят внушения за качеството на строителните работи в старата градска част. Даниел Панов обясни, че всички дейности са съгласувани с компетентните институции, а специално за водопроводите се изпълнява стриктно проектът на „ВиК Йовковци“ ООД. „Работната група от общината комуникира индивидуално с всяко домакинство. В добър диалог с хората решаваме успешно всеки казус относно това къде да минат тръбите към къщите. Това са реалните факти за всички дейности в квартал „Варуша“ и Старата градска част. Великотърновци могат да бъдат спокойни – контролът върху строителството е троен, а проектът е изпълняван в срок“, каза още Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони