Кметът на Царево: Проблемът със застрояването може да се реши с Общ устройствен план

Няма да позволя да се строи на „Корал”, каза Георги Лапчев

Проблемът със застрояването по Черноморието може да се реши с Общ устройствен план. Това каза в кметът на Царево Георги Лапчев по БТВ.

По думите му хората на Царево не желаят да има застрояване на района, защото отлично осъзнават, че това ще го погуби – най-вече от гледна точка на туризма.

Според Лапчев на проблема със застрояването трябва да се гледа не обект по обект, а по-глобално: „Преди повече от 15 години управлението на държавата е взело решение, че цялото това Черноморие ще има точно такъв характер, че ще започне да се строи – за цялото море говоря. И тогава са стартирали стотици процедури. Разбира се, настъпват промени, идва ново управление на държавата, обществото става много по-чувствително към екологията, но така или иначе процедурите са стартирали и затова напълно резонно е в момента Върховният съд да отсъжда точно това, защото той следва закона”, коментира кметът.

Преди дни Лапчев заяви, че докато е кмет, няма да позволи да се строи на „Корал”: „Не вярвам, че този огромен комплекс трябва да се появи там и не само той – още много други”.

Той беше категоричен, че общината няма как да обезвъзмезди инвеститора на обекта край „Корал”, защото в такъв случай ще трябва да плащат жителите на общината, а това е непосилно и несправедливо.

В разговора участва и отец Стоян Кралев, който прекъсна сутрешната литургия в квартал „Василико” специално, за да подкрепи каузата.

По думите му местните хора в Царево имат алергия към бетона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България