Комици на власт

Културистът Арнолд Шварценегер стана губернатор.

От Рейгън до Зеленски

Украинският комик Владимир Зеленски, който победи на президентски избори в Украйна, върви по стъпките на редица известни личности - от американския актьор Роналд Рейган до либерийския футболист Джордж Уеа, които също спечелиха главните политически постове в своите страни.

Актьори и комици. Първият от легендарните киноактьори, станал президент, е Рейгън. Звездата му свети на холивудския хоризонт над две десетилетия. През 1966 г. Рейгън е избран за губернатор на Калифорния, а през 1981 г. става 40-ти президент на САЩ и прекарва на този пост два мандата. Скок от киното в политиката прави и друга звезда на Холивуд - Арнолд Шварценегер. Културист и екшън герой от 2003 до 2011 г. той е бил губернатор на Калифорния и представлява Републиканската партия в най-богатия и най-гъсто населения щат в САЩ.

Във Филипините най-известният човек и филмова звезда Джоузеф Естрада, който е участвал в около 100 филма, през 1969 г. влиза в политиката и изгражда успешна кариера - от кмет, сенатор и след това до вицепрезидент. През 1998 г. той дори е избран за президент, но през 2001 г. Естрада, е обвинен в корупция и е отстранен от длъжност в резултат на народно въстание. През октомври 2015 г. Гватемала избира Джими Моралес за президент, бивш телевизионен комик без политически опит, изгражда кампанията си с обещание да прекрати корупцията. Моралес е филмов продуцент и телевизионен водещ и става известен с филма си „Президентът в сомбреро“, заснет през 2007 г. В него той играе каубой с името Нето, който случайно едва не става президент на страната.

Друг популярен актьор от театъра и киното е Салвадор дел Солар, който през 2016 г. получава поста министър на културата на Перу, а през март 2019 г. става министър-председател на страната.

Звезди на шоубизнеса и риалити шоу. Италианският медиен магнат Силвио Берлускони, който стана известен с навика си да „подправя“ своите телевизионни предавания с оскъдно облечени красавици, в периода между 1994 и 2011 г. става три пъти премиер на Италия.

Въпреки редовните си битки със закона, италианците наричат Берлускони „безсмъртен“ за политическото му дълголетие, защото е бил лидер на десните сили на страната за повече от две десетилетия.

През януари 2017 г. Доналд Тръмп, натрупал своето състояние в строителството и в недвижимите имоти, разтърси целия свят с неочакваната си изборна победа. Той влиза в Белия дом, без да има политически, дипломатически или военен опит. От 2004 до 2015 г., 45-тият президент на САЩ води телевизионното реалити „Стажанти“.

Певци, музиканти. Литва е доведена до своята независимост от Съветския съюз от музиканта Витаутас Ландсбергис, който през 1990 г. е избран за президент на тази страна.

В Хаити популярният карнавален певец Мишел Мартей, известен сред младежта на страната с псевдонима си „Сладкия Мики“, през април 2011 г. печели президентските избори, с над 67% от гласовете и управлява страната си до 2016 година.

От спорта в политиката. Двукратен олимпийски златен медалист (1968 и 1972 г.), фехтовачът Пал Шмит печели изборите през 2010 г. и става 4-ти президент на демократична Унгария. Две години по-късно той подава оставка заради обвинения в плагиатство при написването на своята докторска дисертация.

Роденият в бедняшките квартали на Либерия - Джордж Уеа, в 90-те години стана суперзвезда на националния футбол, през декември 2017 г. беше избран за президент на западноафриканската държава. Той е единственият притежател на „Златната топка“ в историята на Африка и идва в политиката в самия край на гражданската война, разтърсила Либерия от 1998 до 2003 година. Първата сериозна позиция в политиката за Уеа беше поста на сенатор, спечелен през 2014 година.

През август 2018 г. премиер на Пакистан става бившия шампион и капитан на националния отбор по крикет Имран Хан. Той е идол за милиони пакистанци, защото през 1992 г. успява да доведе националния отбор до единствената му победа на световното първенство. Диктаторът на Уганда Иди Амин Дада, който е много далеч от демократичните принципи и избирателните права, идва на власт в страната през 1971 г. в резултат на военен преврат. Като офицер, той става шампион на страната си по бокс в тежка категория.

На други известни личности прекрасно им се отдава да комбинират политиката и литературното творчество Пример за това са сенегалският поет и публицист Леополд Седар Сенгор, който става първият президент на независим Сенегал през 1960 г., както и Вацлав Хавел, който печели първите президентски избори в историята на независима Чехословакия през 1989 г.

(Превод за „Труд - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения