Корнелия Нинова: Не е вярно, че сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните

Искаме стенограмата от Председателския съвет, за да докажем, че не сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

„Чухме сутринта министър Радев да казва, че по време на Председателския съвет ние сме се съгласили и сме постигнали пълно единодушие по отношение на кризата със заболяването. Това не е вярно. За да докажем, че не е вярно, днес току-що поисках писмено стенограмите от двата председателски съвета при председателя на парламента. Ако ми ги дадат, ще ви ги предоставя, за да видите кой каква позиция е заел, кой какво е искал“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП изрази надежда това да стане още днес, за да се знае коя политическа сила какви въпроси е поставила и какви решения са взети накрая.

"Управляващите чак сега дезинфекцират и изолират районите – призовавам ги и да не крият информация и предварително да уведомяват хората в Странджанско", допълни лидерът на БСП.

„Чак сега започнаха да се изпълняват мерките, за които ние настоявахме включително и тези председателски съвети. Чак сега започнаха дезинфекция на районите и на земеделските стопанства. До вчера – онзи ден нямаше никаква дезинфекция. Влизаше се, излизаше се спокойно, животните се загробваха без да се обработват с необходимите препарати. Чак сега започнаха да изолират районите. До онзи ден там беше отворено навсякъде. Всеки се движеше, накъдето иска. Това е втората им грешка. Трето, поставихме условия да не влизат насила при хората в домовете им, а да им предоставят протокол за иззет материал, протокол от пробите и за резултатите. Досега такова нещо нямаше, на никой от стопаните не беше предоставен документ, черно на бяло, че от неговото стадо е взета пробата и неговото стадо е дало положителни резултати. Надяваме се сега да започнат да го правят“, каза Нинова.

Тя призова управляващите да не крият информация и предварително да уведомяват хората. „Липсата на информация доведе до цялата тази истерия в цялата страна. За съжаление днес правят същата грешка и това ще е отново проблем в страната. Няма да им е виновна БСП. Днес министърът обявява рано сутринта от телевизиите, че в Болярово има огнище. Кметът на Болярово не знае нищо. Чул го е от телевизията. Хората в Болярово изпадат в паника, защото са го чули от телевизора. Така не се прави. Това е фатална грешка. Една от фаталните, която доведе до цялата тази истерия в цялата страна“, каза Нинова.

По думите й първо се прави щаб, уведомяват се хората, дават им се документи и тогава се говори по телевизиите. „Днес допуснаха поредната грешка“, каза още лидерът на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България