Космонавт става министър в Испания

Педро Дуке ще отговаря за науката, иновациите и университетите

Бивш шеф на ЕП ще е дипломат №1

Педро Дуке (55 г.) - първият испански космонавт, влиза в новото правителство на страната, той ще отговаря за науката, иновациите и университети, съобщи Би Би Си.

Дуке полита за пръв път в Космоса през 1998 г. в рамките на мисия на НАСА, а за последно - през 2003 г., когато е част от мисия на Международната космическа станция. Инженер по аеронавтика и баща на три деца, Дуке и в момента има статут на действащ космонавт.

Премиерът социалист Педро Санчес още не е обявил официално имената на бъдещите си министри. Той бе избран на поста в петък, когато парламентът гласува вот на недоверие на консервативното правителство на Мариано Рахой, иницииран от левицата заради присъдите за корупция срещу бивши функционери на десницата. За гласуването на вота Санчес успя да събере подкрепата на 6 по-малки партии. Социалистите имат 1/4 от депутатите в парламента.

Санчес, който сам се определя като феминист, планира да повери повечето министерски кресла на жени. Представителки на нежния пол ще получат вицепремиерски пост, а също и ключовите ресори икономика и финанси, съобщават испански медии.

Кармен Калво - бивша министърка на културата, ще бъде заместничка на Санчес и министърка на равенството. Мария Хесус Монтеро - екссъветничка в управата на област Андалусия, става финансист №1. А Надя Калвино, която от 4 години отговаря за управлението на бюджета на ЕС, ще е министърка на икономиката.

Дипломацията е поверена на Жозеп Борел - бивш председател на Европейския парламент.

Днес Рахой (63 г.) обяви, че слиза от политическата сцена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа