Косовари събират пари за Шакири и Джака

МОСКВА – Радостта и знакът на орела, показан от Жердан Шакири и Гранит Джака, при победата на Швейцария над Сърбия предизвика голям политически скандал на световното. Двете звезди на „часовникарите“ с албанско-косоварски корени отнесоха по 10 000 долара.

На помощ се хвърли етническата им родина. Живеещият в Ню Йорк косовар Рилинд Река отвори фонд, с който да се покрият разходите на Шакири и Джака. Само за няколко часа се събраха 8000 долара от фенове, които приветстват радостта на футболистите срещу Сърбия, която бе определена от дисциплинарната комисия на ФИФА като „неспортсменско поведение“.

В интернет страницата има над 10 000 влизания чрез фейсбук и туитър. На нея с огромни букви пише: „Те направиха щастливи всички швейцарци и албанци по света. Моля, отделете малко време и ги подкрепете.“

Байрам Хасани, министър на търговията и индустрията на Косово, обеща, че ще даде своята месечна заплата за глобите на Шакири и Джака. „Няма пари, с които може да се купят емоциите, които двамата ни донесоха – каза политикът. – Наказаха ги, защото не крият истинските си корени. Чувствам се горд от тях. Знам, че не им трябват пари, но искам да дам една заплата за глобите.“

Джака и Шакири ще водят Швейцария и в третия мач от групата срещу Коста Рика. „Часовникарите“ се нуждаят от реми, за да са със сигурност на осминафинал.

14-sui-crc

mondial-sui-crc

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят