Кошмарен край на приказката за „Мерцедес“

Перфектният до вчера уикенд за „Мерцедес“ се превърна в истински кошмар. Шампионите във Формула 1 претърпяха пълен провал в Гран при на Австрия, която трябваше да отбележи завръщането на върха на „сребърните стрели“. Тимът най-сетне внедри дълго отлаганите подобрения по колите и доминираше безапелационно в тренировките и квалификацията на пистата „Ред Бул Ринг“. Но нито световният шампион Люис Хамилтън, нито съотборникът му Валтери Ботас, стигнаха до финала на гонката.

Финландецът започна да издиша още от старта, когато изпусна първата си позиция, а Кими Райконен („Ферари”) се вклини между двата мерцедеса и замалко да изскочи отпред. Хамилтън обаче удържа водачеството, а Ледения излезе от трасето и бе изпреварен от Макс Верстапен („Ред Бул“).

Люис бързо започна да трупа аванс, но понесе удар, когато Ботас се отби в зоната за сигурност с повреда в скоростната кутия. Докато автомобилът му бъде евакуиран, колоната се движеше в режим „виртуална кола за сигурност“, което анулира преднината на Хамилтън.

„Ферари“ и „Ред Бул“ се изхитриха да вкарат и четирите си коли за смяна на гуми и така шампионът остана сам отпред, но спирането в бокса тепърва предстоеше. Бързо стана ясно, че Люис няма как да натрупа достатъчен аванс, за да излезе начело и с новия комплект гуми и „Мерцедес“ смени тактиката – прати го трети пред Фетел. Германецът обаче тъкмо беше влязъл в силна серия и малко по-късно размина Хамилтън с убедителна маневра.

Краят за британеца дойде няколко тура преди финала, когато подобреният му двигател му отказа и дойде краят на серията му от 33 поредни състезания в зоната на точките. Малко по-рано механичен проблем извади от гонката и Даниел Рикардо, но „Ред Бул“ не допуснаха повече провали. Верстапен се възползва по най-добрия начин от грешките на противниците и съотборника си, за да спечели първата си победа за сезона. Силното каране на Фетел пък не му помогна да преодолее наказанието от три места назад на старта заради неспортсменска проява в квалификацията и той финишира непосредствено за Райконен за двойния подиум на „Ферари“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт