Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

„Надявам се на пълната подкрепа на публиката по време на световното. Да се играе пред родна публика е малко стресиращо, но и помага. На първо място ви пожелавам да нямате контузии, успехите ще дойдат. Защото знам как се работи в художествената гимнастика. С много труд, себераздаване и лишения. Но вие сте доказали, че може да се справите отлично с всяка една ситуация. Федерацията ви е за пример на останалите за това как с труд се постига много. Желая ви успех на световното първенство, на вас, на вашите треньорки и ръководители и вярвам в успеха ви“, заяви министърът на спорта Красен Кралев на откриването на изложбата „Златните момичета на България“ пред Народния театър.

В нея са показани уникални фотоси на националките ни, на които в началото на септември предстои световно първенство в София. След това те ще бъдат превърнати в календар от един от спонсорите на федерацията Fibank, който ще бъде продаван с благотворителна цел за подпомагане на красивия спорт.

„Благодаря на министър Кралев за подкрепата през последните години. Смятам, че с нея ние показахме, че може да се борим с най-добрите. Световното първенство ще бъде уникално събитие“, каза председателят на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева.

На събитието са поканени всички 70 световни шампионки в този спорт, които ще пристигнат от цял свят. Всяка една ще получи специален възпоменателен медал.

„Предстои един наистина труден и интересен за българския спорт месец – септември. С три световни първенства, в четири български града“, допълни още министър Кралев. България е домакин на първенствата на планетата по волейбол, художествена гимнастика и гребане. Състезания ще има в София, Варна, Русе и Пловдив.

„Трудно може едно първенство да излезе печелившо икономически. Главната ни цел е да може българският зрител да види отблизо любимците си. И ако може да запалим повече деца да спортуват. Имам лични наблюдения във волейбола, когато след европейското, на което бяхме домакини заедно с Италия отново, стотици деца тръгнаха да играят волейбол. Владо Николов не смогваше да записва желаещите. Сега се надявам да се получи същото“, допълни министър Кралев. 

"В художествената гимнастика е много трудно да пробиеш, защото говорим за един елит от максимум 10 момичета. Които трябва да бъдат избрани от стотици. Заради това отбелязах колко труд е необходим в този спорт. И колко лишения“, допълни още той.

„През последните години Пловдив се утвърди като един световен център в гребните спортове. Знам, че в момента нямаме тази успехи, които имахме преди, но не трябва да се отказваме. Дано децата се запалят и по този спорт, като видят бившите шампиони и състезатели край канала“, каза още Кралев.

Министърът очерта и спортовете, в които очакваме медали от олимпийските игри в Токио – борба, бокс, художествена гимнастика, вдигане на тежести и лека атлетика. „Но не трябва да отписваме никого. Защото точно на олимпиадите са най-големите изненади“, каза той. 

„Най-важното при всичките е, че имаме много млади състезатели, които в момента пробиват и ще са в елита точно за олимпиадата“, отбеляза Кралев. „Това ми дава оптимизъм за представянето ни в Токио“, допълни той.

През седмицата той бе и при националките по борба във Варна.

„Момичетата се готвят доста сериозно и са в страхотна форма. Вярно е, че в момента при мъжете нямаме такива успехи, както в женската борба. Не виждам реформа при тях. Не може да разчитаме само на натурализирани състезатели. Трябва да се положат още по-големи усилия от страна на федерацията. Щангите бяха в изключително трудна ситуация. Но видяхте, че там не спряха да работят. И спечелиха медали при юношите и девойките. На младежката олимпиада също очакваме отличия от тях“, каза още министърът. 

„Представянето ни на европейското по лека атлетика е в рамките на нормалното. Важното бе, че освен медала, с този скок Мирела Демирева придоби самочувствие и има психологическо предимство пред съперничките си. Ивет Лалова нямаше как да се справи по-добре след контузията. Знаете всички каква бе ситуацията с Габриела Петрова в последните 2 години. Но и тя намира себе си. Радослава Мавродиева, ако бе повторила личното си постижение, също щеше да се бори за медал. Представянето е нормално, защото исторически повечето европейски първенства по лека атлетика са завършвали с един медал. Повтарям, че и в този спорт има таланти, като Александра Начева, които тепърва набират скорост. Трябва да се отчете, че заради натурализираните спортисти става все по-трудно в този спорт. Турция спечели медали само с такива. Но становището на нашата федерация и на нейния президент Добромир Карамаринов е да се опитаме да се борим със собствени състезатели. И приемам подобен подход. Оценка на треньорите не мога да дам. Аз комуникирам и изисквам от президентите“, допълни министър Кралев. 

През последните години е направена огромна стъпка напред и в осигуряването на треньорските кадри. „Нашата администрация промени много неща в заплащането и на спортисти, и на треньори. Тези, които ги готвим за олимпиадата, един елит от 50-70 души, получават вече едни сериозни възнаграждения през последните години. Опитваме се техните треньори да взимат едни достойни възнаграждения. Знам, че положението в клубовете не е добро, нямат средства, трудно парите стигат до всички. Някои от общините въобще не участват в подпомагането, други участват много активно и така на места се разчита само на останалия ентусиазъм у треньорите. Смятам, че с реформите, които предприемаме, ще успеем да решим и този проблем“, каза още министърът.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт