Кралски особи ритат трона в името на любовта

Кралица Елизабет II и принц Филип.

Меган и Хари пеят стара песен на нов глас

Едуард VIII абдикира заради американка

Решението да се откажат от кралските си задължения, взето от 38-годишната Меган Маркъл и 35-годишния принц Хари, си остава новина номер едно във Великобритания. Тя обаче излезе извън границите на Обединеното кралство и се обсъжда по целия свят. Случаят, член на кралското семейство да се откаже от задълженията си, да губи титла и наследство, далеч не е единствения в историята. Нека си припомним и за други благородници направили своя избор в името на любовта.

Принц Филип

За кралица Елизабет II новината, че любимият є внук, принц Хари, загърбва двореца в името на любовта, беше истински шок. Преди много години обаче в подобна ситуация бе съпругът є принц Филип - син на принц Андрей и внук на крал

Джордж I от Гърция.

От раждането си Филип е гръцки и датски принц, но след като се ожени за тогавашната принцеса Елизабет, той отказа титлата и премина от православието в англиканството /клон на протестантството/. Няколко години след като Елизабет се възкачи на престола, Филип получи титлата херцог на Единбург и вече не можеше да претендира за гръцкия или датски престол.

Едуард VIII

През 1936 г. кралят на Великобритания, Ирландия и британските отвъдморски доминиони и императорът на Индия Едуард VIII обявяват желанието си да се ожени за американка Уолис Симпсън. Английската църква и британското правителство се противопоставят на този брак, тъй като Уолис вече два пъти се е развеждала. Тогава Едуард VIII абдикира. Това е първият път в историята на Великобритания, когато глава на кралството доброволно се отказа от трона, за да се ожени за любимата си.

Принцеса Аяко

Японската принцеса Аяко, братовчедка на бившия император на Япония Акихито, също отказа кралски статус. Тя се омъжи за своя избраник Кей Мория, служител на корабната компания. Японските закони казват, че членовете на кралското семейство могат да се женят за обикновени хора, само ако вече не претендират за престола.

Аяко се омъжи за любовта на живота си, а миналата есен тя и Кей станаха родители - двойката има син.

В името на любовта от титли и почести се отказаха също японските принцеси Мако и Норико.

Принцеса Уболратана

Принцеса Уболратана, дъщеря на бившия крал на Тайланд Фумипон Адулядей и кралица Сирикит, на 21 години се омъжи за американеца Питър Лад Дженсън и съответно се отказа от титлата си. Съпрузите, живяха в брак 26 години и имат три деца. След развода Убол Ратан се завърна в Тайланд от Съединените щати и започва да участва активно в кралски мероприятия, предимно с благотворителна цел.

Мохамед V

В началото на миналата година медиите разпространиха новината за сватбата на краля на Малайзия Мохамед V и победителката в конкурса “Мис Москва 2015” Оксана Воеводина. В името на този брак двамата направиха жертви: Оксана прие исляма и промени името си, ставайки Риан, а любимият є абдикира. Няколко месеца след сватбата, двойката имаше син и след това нещо се обърка: в пресата се появиха новини за развода на двойката, които скоро намериха потвърждение.

Разводът на двойката се оказа скандален. Воеводина беше в затруднено финансово положение, заради което беше принудена да продаде сватбен пръстен и заведе дело срещу бившия си съпруг за издръжка на детето.

Мохамед предложи да създаде доверителен фонд за сина си, в чиято сметка да вложи 16 милиона долара, но с условието момчето да бъде възпитавано в съответствие с ислямските традиции.

Принц Йохан Фрисо Орански-Насау

Синът на бившата кралица на Холандия Беатрикс Нидерландска и принц Клаус фон Амсберг - принц Йохан Фрисо Орански-Насау, загуби кралската си титла през 2004 г., когато се ожени за Мейбъл Висе Смит без разрешението на правителството и парламента. Те бяха против, тъй като името на избраницата му се свързваше с известния в наркосредите Клаас Бруинсма.

В брак съпрузите, които имат две дъщери, живяха само девет години: през 2012-а Фрисо Орански-Насау падна под лавина в ски курорт и, прекарвайки няколко месеца в кома, умря.

Карол II

Синът на краля на Румъния Фердинанд I и на британската принцеса Мария Единбургска - Карол II беше известен с безразсъдния си начин на живот. Той се жени за принцеса Елена от Гърция, която го дарява с наследник - синът им Михай. Въпреки това, през 1925 г., Карол II избяга от страната с любовницата си Магда Лупеску - дъщеря на евреин и католичка, и губи правото да претендира за трона. Три години след смъртта на баща си, той се завръща в родината си и, сваляйки сина си от престола, се възкачва на трона. Официално Карол II и Магда сключват брак през 1947 г. и живеят заедно до смъртта на краля.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица